Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2019 resultaten


ID: 8251 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Leonardus

Aaigemdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige hallenkerk, gedateerd 1786 met vroeggotische toren van circa 1300. Driebeukige kerk van vier traveeën, een koor met twee rechte traveeën afgesloten door een achtzijdige toren en éénlaagse noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksels van koor en schip. Strenge classicistische voorgevel, geritmeerd door Toscaanse pilasters. Tegen de toren, ten oosten, een calvarie met beelden uit de 18de eeuw.


ID: 8269 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Bambruggedorp (Erpe-Mere)
Neogotische pseudobasilicale kerk uit 1853-1874. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een vier traveeën breed driebeukig schip, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting. De plannen voor de aanbouw van een koor en sacristieën zijn opgemaakt door Modeste De Noyette en dateren uit 1871.


ID: 8281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Burstdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige neogotische pseudobasilicale kerk met ommuurd tuintje en parking. Oudste vermelding van de kerk in 1117: huidige kerk van 1852-1855 naar ontwerp van architect Louis Minard. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, een driebeukig schip van zes traveeën, een koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting, noord- en zuidsacristie in de oksel van koor en schip. Achter het koor, bron van de Heilige Eligius met bakstenen kapelletje met beeld van de Heilige Eligius en twee engelen, 1912 gedateerd.


ID: 8287 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Erondegemdorp (Erpe-Mere)
Altaar onder patronaat van abdij van Geraardsbergen sinds 1108. Pseudobasilicale kerk gelegen op een noordwestelijke helling met gotisch koor uit de 14de eeuw, kruisingstoren uit de 16de eeuw en schip gebouwd in 1846-1847. Calvarie aan de oostmuur.


ID: 8213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallenkerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Sacristieën van 1863 nar ontwerp van architect J.B. Goeminne. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.


ID: 8235 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Meredorp (Erpe-Mere)
Vrij grote naar het noordoosten georienteerde kruiskerk, met ommuurd tuintje aan de koorzijde. De voormalige gotische kerk werd in 1580 door brand verwoest; het koor werd heropgebouwd in 1592, het schip in 1604 en toren in 1643. Na de brand van 1699 bleven het transept en de twee meest oostelijke traveeën bewaard. In 1849 werd de kerk vergroot met twee traveeën en koor; het oosttoren werd verder opgetrokken.


ID: 8297 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Ottergemdorp (Erpe-Mere)
Van de oorspronkelijke laatromaanse parochiekerk bleef enkel het koor uit de tweede helft van de 13de eeuw bewaard. Neoclassicistische toren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neogotisch schip, kruisbeuk en zuidoostelijke sacristie van circa 1900 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert ter vervanging van het éénbeukige schip. Omringend kerkhof met bakstenen muur gemarkeerd door ezelsrug. Op het kerkhof een collectie voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 8309 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Vlekkemdorp (Erpe-Mere)
Neogotische pseudobasilicale kerk van 1858-1860, gelegen op een kleine hoogte, met deels bewaard kerkhof met graftekens en omringende muur, en met een 18de-eeuwse calvarie tegen de sacristie. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vier traveeën, een koor van één travee met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie.


ID: 13009 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius a Paulo-Horendonk met kerkhof

Dreveneind 2 (Essen)
Moderne gotische kerk naar ontwerp van architect Eduard Van Ballaer, gewijd in 1953. Aansluitend een kerkhof.


ID: 13029 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Kerkstraat (Essen)
Vrijstaande neogotische kerk op beboomd plein, gebouwd in 1907-08 naar ontwerp van architect Jules Bilmeyer.