Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1875 resultaten


ID: 213819 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Sint Antoniusstraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 213817 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Vennestraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 213818 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Vijvestraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 302877 | Landschappelijk geheel

Het Goor

Desselsedreef, GRENSSTRAAT, Goorstraat, Zanddijk (Dessel)
Het Goor, een voormalig heide- en moerasgebied, wordt gekenmerkt door de afwisseling van grote vijvers, graslanden en akkers, Canada- en dennenbossen, elzenbroekbos, dreven, beken en paadjes met rietgordels. De vijvers werden tijdens het interbellum aangelegd.


ID: 302846 | Landschappelijk element

Kasseiweg Zanddijk-Grensstraat

Zanddijk (Dessel), Grensstraat (Retie)
De kasseiweg werd in 1904 aangelegd met porfierkasseien met tonrond profiel in halfsteens verband en valt samen met de gemeentegrens tussen Retie en Dessel.


ID: 135241 | Landschappelijk geheel

Kasteelsite Heusden-Gentbrugge

Heusden (Destelbergen), Gentbrugge (Gent), Melle (Melle)
Het gebied wordt doorsneden door de Schelde met rondom nog resten van de vroegere meersen. De zandberg te Heusden is als stuifduin het enige relict van het duinenlandschap langs de rivierbedding van de Schelde. Aan weerszijden van de Schelde liggen verschillende 19de-eeuwse kasteeldomeinen. De meeste kastelen zijn ontstaan uit oudere “huizen van plaisance” nabij de Schelde die op hun beurt teruggaan op omwalde sites uit de late middeleeuwen zoals de Kastelen Ocket en Kervijn. Het kasteel Coninxdonck werd in de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een middeleeuws slot in een omwald vierkant domein. Het Kasteel Klaverke met wegkapel werd achterin het park van Kasteel Kervijn gebouwd in de 19de eeuw. De aangelegde parken van de verschillende aanpalende kasteeldomeinen zorgen voor een landschappelijk geheel afgewisseld met enkele tussenliggende boerenerven en landhuizen met hovingen.


ID: 301409 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Aelmeersstraat en omgeving

Aelmeersstraat, Hoorlingstraat, Meersstraat, Scheldetragel, Steenakkerstraat, Veerdreef (Destelbergen)
Het dorpsgezicht Aelmeersstraat en omgeving betreft een gebied tussen de linker Scheldeoever en het dorpscentrum van Heusden met de Aelmeersstraat als centrale as. Kenmerkend zijn de historische kastelensites met parken en omgevende hoevesites.


ID: 35742 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve van Kasteel Ocket

Aelmeersstraat 1-3 (Destelbergen)
Kasteelhoeve van het verderop gelegen Kasteel Ocket, volgens archiefgegevens gebouwd circa 1875 door advocaat E. Delecourt. Neogotisch hoevecomplex met gesloten rechthoekige binnenkoer en een rechte toegangsdreef.


ID: 35970 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ganzendries

Brugdreef, Wellingstraat 5-7 (Destelbergen)
Oorspronkelijk een buitenplaats met min of meer vierkante omgrachting. Rechthoekig bakstenen kasteel met neoclassicistische inslag. Jaartallen 1714-1900 op een gevelsteen boven de torendeur. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder afgeknot schilddak. Koetshuis met rondboogvormige doorgangen naar de achterliggende deels ommuurde vroegere moestuin. Ten noorden bakstenen hondenhok onder zadeldak en hondenren. Vroegere personeelswoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, uit eind 19de eeuw. Sterk ingeperkt kasteelpark in landschappelijke stijl met waterpartijen in U-vorm en dubbele toegangsdreef.


ID: 35682 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Meeren met park

Eenbeekstraat 44 (Destelbergen)
Kasteel Ter Meeren, gesitueerd in een park in landschappelijke stijl met serpentinevijver. Vanouds leidt een lange toegangsdreef vanuit het zuiden naar het vroeger omgrachte kasteel. Heden een vergrote, neoclassicistische buitenplaats uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdvolume met rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed, drie traveeën diep en drie bouwlagen hoog onder een leien schilddak. In de jaren 1880 aangepast en voornamelijk vergroot. Ommuurde moestuin met lange, beglaasde ijzeren serre en koetshuis onder mansardedak.