Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 58588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Heistlaan 382 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, gaaf bewaarde witgeschilderde volumes onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende paardenstal, huisgedeelte met opkamer. Keldergewelf met centrale middenpijler.


ID: 208019 | Bouwkundig element

Hoeve Hof de Fontein

Belhuttebaan 76, 76A-C (Koekelare)
De hoeve en de omliggende weiden waren reeds in de 15de eeuw eigendom van de heren van Koekelare. De hoevenaam komt minimaal reeds voor in een "Landboek van de grote hoeve, genaamd Zuidhof" van 1621 als "La Fontaine". Deze benaming zou voortvloeien uit de erg natte gronden rond de hoeve. Anno 2009 in gebruik als gemeentelijke opslagplaats.


ID: 208045 | Bouwkundig element

Hoeve

Cattaertstraat 4 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve. De hoeve is vermoedelijk nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wel op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). De Atlas toont een achterin gelegen hoeve met een L-vormige opstelling van het boerenhuis en het nutsgebouw.


ID: 208889 | Bouwkundig element

De Rosmolenhoeve

Korkentapstraat 25 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site teruggaand tot de 18de eeuw. Huidig gebouwenbestand is te dateren in de late 18de eeuw en midden 19de eeuw met toevoeging van recente loodsen. Toegankelijk via een verharde oprit.


ID: 208688 | Bouwkundig element

Dokterswoning met praktijk en tuin

Noordomstraat 2, 2A-B (Koekelare)
Het imposante, eclectische huis aan het begin van de Noordomstraat is voorzien van een voortuin met smeedijzeren hekwerk op muurtje. Het huis illustreert de sociale status die een dokter tijdens de late 19de eeuw in een plattelandsgemeente had.


ID: 208712 | Bouwkundig element

Herenhoeve Blauwhof

Portweg 6 (Koekelare)
Aan de weg gelegen herenhoeve met inrijpoort en imposante schuur, in de volksmond zogenaamd het "Saps Hof" of het "Blauwhof". De hoeve heeft een erg imposante ligging, ingebed in het landschap vanaf de Kortemarkstraat en de Steenstraat.


ID: 206347 | Bouwkundig element

Brouwerij Christiaen

Sint Maartensplein 15A-B (Koekelare)
In de brouwerij is sinds 1992 een polyvalent centrum met het Fransmansmuseum, het Käthe Kollwitzmuseum, de bibliotheek, de raadzaal, enkele vergaderzalen, een restaurant, het cultureel centrum en de Dienst voor Toerisme ondergebracht.


ID: 208769 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Swytswal 29 (Koekelare)
Hoeve ter hoogte van een bocht van de weg. De site is als dusdanig reeds aangeduid is op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).


ID: 208879 | Bouwkundig element

Hoeve

Werkenstraat 2 (Koekelare)
19de-eeuwse hoeve gelegen in een weide, schuin tegenover (ten zuidwesten van) de Sint-Gertrudiskerk gelegen. Erfoprit met bakstenen hekpijlers uit de jaren 1920.


ID: 16513 | Bouwkundig element

Hoeve Ammanswalle

Ammanswallestraat 20A (Koksijde)
Voormalige uithoeve van de Duinenabdij te Koksijde. Heden nog grotendeels van een met wilgen omzoomde wal voorziene, hoeve met losse bestanddelen waarvan de schikking nog grosso modo bewaard. Verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom een gemacadamiseerd erf, bereikbaar via een inrijpoort. Witgekalkte, bakstenen hekpijlers waarvan bovendeel dienstig als duiventil, aan weerszijden verstevigd met (sterk aangepaste) steunberen. Boerenhuis, in kern opklimmend tot de 13de eeuw.