Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 58281 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlamingstraat 55 (Sint-Laureins)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan de Eeklose watergang en de hoek met de Comercaatsweg, reeds vermeld in 1550. Erf aan de straat afgesloten met hulsthaag en ijzeren hek. Gerenoveerde boerenwoning met vernieuwde bedrijfsgebouwen.


ID: 58294 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve met herberg De Appel

Zonnehoek 1 (Sint-Laureins)
Hoevetje met voormalige herberg, gebouwd in 1852. Langgestrekte hoeve met woonhuis van drie en twee traveeën. Voor het huis staan drie linden. Links aangebouwde bakstenen schuur van vier traveeën met in het dak hoger opgetrokken rechthoekige inrijpoort.


ID: 131405 | Landschappelijk element

Vijf knotlinden bij wegkruis 's Hondshuffel

's Hondshuffel (Sint-Lievens-Houtem)
Bij een wegkruis op ’s Hondshuffel staan vijf traditioneel geknotte linden.


ID: 132716 | Landschappelijk element

Knotboom en hakhout van fladderiep

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
In de bosrand langs Cotthem staat, vermoedelijk als relict uit een kaphaag, een knotboom en een hoge hakhoutstoof. Deze traditioneel gesnoeide haag is aangelegd met fladderiep, die hier samen voorkomt met andere haagsoorten zoals haagbeuk, hazelaar en rode kornoelje. Fladderiep of ook steeliep genoemd is een zéér zeldzame soort en is de meest resistente soort tegen de iepenziekte.


ID: 301137 | Landschappelijk element

Kottembos

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Het Kottembos bevindt zich in het gehucht Cotthem langs de Kottembeek en wordt deels omgeven door een aangeplant populierenbosje en deels door weilanden. Het gaat om een oud bosje waarin zich nog enkele waardevolle soorten bevinden.


ID: 132490 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij rond weide

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
Ten zuiden van de pastorietuin van Zonnegem werd een weiland afgeboord met een knotwilgenrij. Het zijn oude geknotte bindwilgen met zware stamomtrekken van soms meer dan 5 meter. De knotwilgen werden op het moment van de inventarisatie onderworpen aan een knotbeurt.


ID: 132491 | Landschappelijk element

Lindenkaphaag bij gewezen moestuin pastorie Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin van de pastorie wordt aan de oostzijde afgesloten met een kaphaag van linde. Een kaphaag is veelal samengesteld uit es of haagbeuk. In zeldzame gevallen vinden we ook nog een iepenkaphaag, maar een kaphaag van linde is uiterst zeldzaam.


ID: 132492 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag gewezen moestuin pastorietuin Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin wordt langsheen het pad aan de zuidzijde afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is gemengd en bestaat uit: haagbeuk, meidoorn, hazelaar, beuk en olm.


ID: 132493 | Landschappelijk element

Treurbeuk bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1A (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de bomen heeft de gewijzigde situatie overleefd. Een mooi gevormde treurbeuk is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 132494 | Landschappelijk element

Noorse esdoorn bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1B (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de bomen hebben de gewijzigde situatie overleefd. Een mooi gevormde Noorse esdoorn is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.