Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5338 resultaten


ID: 140149 | Archeologisch geheel

Nattenhaasdonk

Nattenhaasdonk, Pastoor Huveneersstraat, Polderdam (Bornem)
De archeologische zone Nattenhaasdonk, betreft de op een donk gesitueerde oude bewoningskern met verdwenen kerk van de parochie Haveckesdunc die samen met Hinken (Hingene) afhankelijk was van Bornem. De grote overstroming van 1825 is fataal voor Haveckesdunc. De nederzetting wordt verlaten ten voordele van het hoger gelegen Wintam. De oude kerkheuvel of Pastoor Huveneersheuvel is het laatste relict dat nog herinnert aan de oude nederzetting.


ID: 304666 | Bouwkundig element

Begraafplaats Oud Kerkhof

Oude Vestingstraat (Veurne)
19de-eeuwse begraafplaats met een rijke variatie aan kwalitatief hoogstaande graftekens uit de 19de en 20ste eeuw. Op de begraafplaats zijn eveneens militaire ereperken en heldenhuldezerken terug te vinden.


ID: 305629 | Bouwkundig element

Vogelenkwartier

Mezenlaan 14-39, Middelweg 47-57, Nachtegalenstraat 44-48, 49-84, 85-91, 92-95, 97-99, Zwaluwenlaan 2-20 (Leuven)
Sociale woonwijk gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken tussen 1929 en 1932, naar ontwerpen door architect Jean Dewit. Het geheel bestaat uit 94 tot gesloten rijen geschakelde woningen van een bescheiden type, in een sobere baksteenarchitectuur met traditionele accenten zoals de puntgevel en het wolfsdak.


ID: 48249 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, 1B (Dendermonde)
Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd. De complexe bouwgeschiedenis van de kerk sluit nauw aan bij de geschiedenis van de stad Dendermonde.


ID: 17163 | Bouwkundig element

Klompenmakerij Van Moere met blokstal

Pastoor Steenssensstraat 112 (Beveren)
De voormalige klompenmakerij Van Moere klimt in kern op tot de 19de eeuw. Het is een uitzonderlijk bewaarde site die verwijst naar de wezenlijke onderdelen van een kleinschalige familiale klompenmakerij, namelijk een blokstal, een ruraal gebouw en een zone voor de stockage van de boomstammen. Het betreft een zeldzame getuige van de klompenmakersnijverheid in het Land van Waas, dat reeds in de 17de eeuw op ruime schaal klompen produceerde.


ID: 17604 | Bouwkundig element

Klompenmakerij De Kimpe

Daalstraat 91 (Kruibeke)
Klompenmakerij uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, uitzonderlijk bewaarde site met klompenmakerswoning, blokstal met werkhuis, rookoven en een zone voor stockage van de boomstammen.


ID: 17839 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Julien Welvaert

Kapellestraat 38 (Lokeren)
Het burgerhuis, gebouwd naar een vroeg ontwerp van de Lokerse architect Julien Welvaert is een historisch representatief voorbeeld voor de gangbare neoclassicistische stijl van eind 19de-begin 20ste eeuw. De binnenafwerking en -aankleding van de kamers van het hoofdgebouw zijn goed bewaard gebleven.


ID: 27225 | Bouwkundig element

Stadhuis Oudenaarde en Lakenhal

Markt 1 (Oudenaarde)
Het huidige gebouwencomplex van 14de-eeuwse lakenhal en 16de-eeuws stadhuis met deels behouden oud schepenhuis, ligt in de noordwest-zuidoost-lopende grote as die de middeleeuwse stadsstructuur bepaalt en waarvan het stadhuis op de Markt de aanzet is.


ID: 36937 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus met kerkhof

Zagerijstraat 16 (Riemst)
Neoromaanse pseudo-basilica, in 1872 gebouwd naar ontwerp van S.H. Vanden Boorn. Driebeukig bakstenen schip met monumentale westtoren in mergelsteen, gedateerd 1757, en een koor van één rechte travee met halfronde sluiting en kooromgang. De kerk ligt in een omgevend kerkhof.


ID: 42167 | Bouwkundig element

Koningscollege

Naamsestraat 59 (Leuven)
Van het oorspronkelijk uit drie vleugels samengestelde collegecomplex, daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw en opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl, resten vandaag de toegangsvleugel en de haaks hierop aansluitende noordelijke dwarsvleugel.