Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 14927 | Bouwkundig element

Drogisterij De Walvis

Ankerstraat 27 (Sint-Niklaas)
Winkelhuis vermoedelijk daterend van 1875, in 1919 ingericht als drogisterij De Walvis. Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met neoclassicistische voorgevel.


ID: 15265 | Bouwkundig element

Gemeentepomp

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Gemeentepomp van 1858. Arduinen constructie in Lodewijk XVI-stijl, op vierkante plattegrond en naar boven toe conisch uitgewerkt en bekroond door een hoofdgestel met siervaas.


ID: 15277 | Bouwkundig element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Neoclassicistisch herenhuis, gelegen in het domein Groenhof, gebouwd omstreeks 1851-1852 in opdracht van Franciscus Josephus Van Damme, toenmalig burgemeester van Belsele. Het herenhuis bestaat uit het woonhuis en twee onafhankelijke symmetrische dienstgebouwen, haaks op de straat. De voortuin is van de straat afgesloten door twee muurdelen (respectievelijk zes en zeven traveeën) waartussen een sierlijk gietijzeren hek van zeven traveeën. Links en rechts achter het landhuis staan twee eind 19de-eeuwse achtzijdige paviljoentjes,. Ten oosten naast het huis bevindt zich nog een plantenserre van het lessenaarstype met beglaasd dak.


ID: 134313 | Landschappelijk element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.


ID: 15060 | Bouwkundig element

Jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie

Collegestraat 29-31 (Sint-Niklaas)
Ontstaan als klooster der paters recolletten die zich in 1689 te Sint-Niklaas vestigden. Jongensschool, bestaande uit kapel, kloosterpand, hoofdgebouw, feestzaal en uitgestrekte vleugels met klaslokalen.


ID: 15376 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sinaai en aanpalende woningen

Dries 78-82, 86-90 (Sint-Niklaas)
Gemeentehuis, neoclassicistisch gebouw van het dubbelhuistype van een + vijf + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak, aan weerszijden geflankeerd door lagere bakstenen woonhuizen en aldus de noordwestzijde van het gemeenteplein uitmakend.


ID: 15008 | Bouwkundig element

School Externat Présentation Notre-Dame

Hofstraat 8 (Sint-Niklaas)
Lagere afdeling van de Onze-Lieve-Vrouw Presentatieschool, in 1877 gebouwd en heden nagenoeg enig overgebleven gebouw uit de 19de eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint met neoclassicistische lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.


ID: 15013 | Bouwkundig element

Moelandkasteel

Hospitaalstraat 19 (Sint-Niklaas)
Het Moelandkasteel bestaat uit een hoofdgebouw, parallel met de straat, met een gekasseide voorkoer met kunstig smeedijzeren afsluithek in classisitische stijl en geflankeerd door twee haakse vleugels. De Engelse tuin wordt heden grotendeels ingenomen door hospitaal en verpleegstersschool Maria Middelares. Het oudste deel, de straatzijde van het hoofdgebouw, werd in 1776-78 gebouwd.


ID: 15010 | Bouwkundig element

Meisjesschool Sint-Carolus

Hospitaalstraat 2 (Sint-Niklaas)
Meisjesschool in 1856 gesticht en gebouwd als weeshuis voor meisjes en gestadig uitgebreid. Hoofdgebouw met strakke neoclassicistische lijstgevel van twintig traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op de twaalfde travee gemarkeerd door een risaliet met poort, beeldnis met patroonheilige en bekronend driehoekig fronton.


ID: 15037 | Bouwkundig element

Bisschoppelijke Normaalschool Sint-Franciscus

Kasteelstraat 8 (Sint-Niklaas)
Neoclassicistisch bakstenen gebouw aan de straatzijde van 1870-1873, van twee bouwlagen en eenentwintig traveeën, per drie gegroepeerd en al of niet vooruitspringend; driehoekig fronton boven de drie middentraveeën. Achteraan de speelplaats, evenwijdig aan de straat, ruime kapel in neogotische stijl, van 1911.