Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 22699 | Bouwkundig element

Watermolen met hoeve

Diestersteenweg 87 (Sint-Truiden)
Hornemolen. Voormalige watermolen met hoeve: de huidige gebouwen dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern. Alleen de hoeve is nog in bedrijf, de molen is sedert 1950 buiten gebruik.


ID: 303372 | Landschappelijk element

Tuin van de benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1 (Sint-Truiden)
Geen resten van de oude abdijtuinen. Toch zijn drie elementen vermeldenswaard: de oude fruitmuur langs de Plankstraat, die nog dateert uit de abdijtijd; aanleg van het ereplein, teruggaand tot 1843, toen de abdij seminarie werd; tenslotte de in 1999 aangelegde nieuwe tuin op de ruïne van de abdijkerk, die de omtrek en de hoogte van de in 1975 afgebrande kerk wil oproepen.


ID: 303482 | Landschappelijk element

Tuin van een neoclassicistisch burgerhuis

Dreef 49 (Sint-Truiden)
Ommuurde en beboomde tuin bij een herenhuis, uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 304374 | Landschappelijk element

Duraslaan

Duraslaan (Sint-Truiden)
De Duraslaan vormt de rechte verbindingsweg tussen de dorpscentra van Duras en Gorsem die de kasteeldreef van het Kasteel Duras kruist. Deze laan werd ca. 1828 aangelegd om een vlotte rechtstreekse verbinding te maken met Gorsem. Vermits tegelijk ook de Kasteeldreef werd heraangelegd, gebeurde de aanleg van de Duraslaan vermoedelijk onder invloed van de kasteelheer. Langs een deel van de Duraslaan staat nog een dubbele beukenrij als restant van de oorspronkelijke aanleg.


ID: 300065 | Landschappelijk element

Kasteelpark Ter Kelen

Engelbamp 25-31 (Sint-Truiden)
Dendrologisch waardevol park in landschappelijke stijl met riant karakter in een domein (ca 14 ha) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Kasteel afgebroken in 1948 en toren van ouder kasteel als folly op het grasveld. Oude moestuinmuren.


ID: 135421 | Landschappelijk element

Domeingrens rond het domein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Tot eind 18de eeuw was het domein bij het buitenhof van de abdij van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven aan alle zijden begrensd door een dreef. Aan de westzijde grensde het abdijdomein aan de historische dreef Engelbamp, die nu nog als een verharde weg met nieuw aangeplante bomen of houtkanten bestaat. Noord en oost omgrensde een dreef of pad het domein. Die dreef bestond uit een onverhard pad, een gracht en een houtkant van opgaande beuken of hakhout uit haagbeuk. Aan de zuidkant vormt de gekanaliseerde Kelsbeek de grens tussen abdijdomein en andere bezittingen. Deze structuur is nog goed herkenbaar, hoewel op sommige plaatsen vervaagd. Binnen de contouren lag de kern van het abdijdomein met het buitenverblijf van de abt, de hoeve, vijvers, begraasde hoogstamboomgaarden en akker 'Den Hulst'. In de 17de eeuw was de ruimte binnen deze begrenzing opener dan nu het geval is.


ID: 300059 | Landschappelijk element

Boompoortje bij het kasteel Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Restant van een boompoortje dat toegang gaf tot een boomgaard op het voormalige abdijdomein Nieuwenhoven.


ID: 300064 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.


ID: 304794 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van gele kornoelje bij voormalige moestuin

Erberstraat 6 (Sint-Truiden)
Haag van gele kornoelje van een moestuinperceel opklimmend tot einde 18de eeuw.


ID: 303470 | Landschappelijk element

Voortuin en solitaire linde

Gelinden-Dorp 34 (Sint-Truiden)
Verwaarloosde voortuin met variëteiten van buxus.