Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 84469 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Deinzestraat (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede opgericht in 1945, hoort bij nummer 15, aanleunend tegen nummer 13. Kapel in neogotische stijl op rechthoekig grondvlak met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Roodbakstenen voorgevel met schouderstukken afgedekt met arduinen dekplaten en bekronend arduinen kruis.


ID: 84328 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette

Groeneweg (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds een kapel aangeduid. Volgens mutatieschetsen van het kadaster gebouwd circa 1866. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Witbeschilderde bakstenen kapel boven een gepekte plint met driezijdig koor, zadeldak met daktegels. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84475 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Heuvelhoekstraat (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen tegenover hoeve Ten Walle. Opgericht circa 1990 in rode baksteen op rechthoekig grondvlak met plint in gesinterde baksteen en onder pannen zadeldak. Beide topgevels afgewerkt met vlechtingen en aan de zijkanten afgedekt met rode daktegels.


ID: 84517 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Kapellestraat 40 (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid, bij het kadaster is er pas sprake van een kapel vanaf 1876. De huidige kapel zou dateren van 1919. Kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde gevels. Terracottakleurige beschildering voor de plint, lijst onder de dakgoot, de aflijning van de trapgevel en bovenlicht van de deur.


ID: 84525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met knotlindes

Kluizebosstraat (Dentergem)
Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) of de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, voor de kapel staan twee linden. Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint.


ID: 84532 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel Troost in Nood

Kraaistraat (Dentergem)
Bakstenen veldkapel op rechthoekige plattegrond en onder pannen zadeldak, gelegen aan een weiland. Staat niet op de Vandermaelenkaart (circa 1850) maar wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Rondboogdeur met vleugeldeur geflankeerd door pilasters, bepleisterd boogveld met opschrift.


ID: 84432 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kruisstraat (Dentergem)
Opgericht in 1919 als dank voor de behouden terugkeer van de kinderen uit de Eerste Wereldoorlog in opdracht van Maria Juliana Coussens. In 1979 gerestaureerd. Gelegen op de grens van Markegem en Dentergem. Baksteenbouw, gecementeerd met schijnvoegen, zijgevels in rode baksteen. Toegang via een dubbele houten deur in spitsboogopening, met daarboven een nis waar het opschrift "O.L.V.VAN LOURDES B.V.O."


ID: 84433 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Kruisstraat (Dentergem)
De kapel staat op een hoogte op de kruising tussen de Kouterweg en de Kruisstraat. In 1870 werd op deze locatie de eerste kapel gebouwd door het kerkbestuur. Hiertoe werd een stuk grond aangekocht van Carolus Ludovicus Lagaisse, smid te Markegem. De kapel werd vooral in de zomer bezocht tegen tyfus en pokken, maar bood ook bescherming tegen andere kwalen. Deze vervallen kapel werd in 1979 aangereden door een vrachtwagen waarbij de gelegenheid te baat werd genomen om in 1981 met de schadevergoeding op dezelfde locatie een nieuwe kapel op te trekken. De huidige kapel, met vierkant grondplan, is opgetrokken in witbeschilderde baksteen onder een leien tentdak. Het geheel is bekroond met een vierkante houten toren onder een vierzijdige spits bedekt met natuurleien.


ID: 84342 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gelegen op de hoek van een noordelijke aftakking van de Markegemsesteenweg. In de 18de eeuw is er, zie de Ferrariskaart (1770-1778), op deze plaats bebouwing aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is er sprake van een "Chapelle de Vandewalle", op de Vandermaelenkaart (1850) aangeduid als "Chap. Vande Walle". Volgens kadastergegevens dateert de huidige kapel van circa 1864. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Bakstenen (rode en bruine baksteen) kapel met driezijdig koor, leien zadeldak. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84563 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Markegemstraat 139 (Dentergem)
Heilig Hartkapel, eigenaarskapel in de volksmond Vanhaesebrouckskapel genoemd. De kapel zit ingebouwd in de site van een voormalige stoomvlasfabriek de Haesebroucks fabrieke, opgericht door de handelaar en vooraanstaande Wakkenaar Karel Vanhaesebrouck, nu in gebruik door een bedrijf in plastic. Bakstenen kapel met driezijdige apsis. Roodbakstenen voorgevel in neogotische stijl met puntgevel bekroond door stenen kruis. Gebruik van arduin voor sokkels, sluitstenen en dekplaten.