Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1968 resultaten


ID: 26600 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Afspanning In den groenen staek en omgeving

Groenestaakstraat 70, 70A (Gent)
De oude afspanning werd reeds als zodanig vermeld in 1784. Aan de straatkant bevindt zich een witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gepikte plint met zadeldaken, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ernaast hekpijlers met ijzeren hek en afsluiting van erf met twee knotlindes. Ten oosten witgeschilderd wagenhuis, daterend van 1853. Bij de hoeve ligt een deels omhaagd weiland.


ID: 24834 | Bouwkundig element

Groot Vleeshuis en Galgenhuisje

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
Groot Vleeshuis, waarvan de plannen voor het huidige zandstenen gebouw dateren uit begin 15de eeuw naar ontwerp van stadsbouwmeester Gillis de Suttere ter vervanging van de eerste houten vleeshal. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers. Nadien verder uitgebreid en verbouwd, huidige toestand dateert van de restauratie in 1912 onder leiding van E. Van Hamme. Voorgevel ten noorden met een merkwaardige trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Westelijke en oostelijke zijgevel van zestien traveeën. Tegen de oostgevel werden bij de restauratie de in 1884 gesloopte, 16de-eeuwse penshuisjes gedeeltelijk wederopgebouwd. Tegen de hoek van het Vleeshuis al in de middeleeuwen gebouwd cafeetje zogenaamd Galgenhuyseken, aangepast in 1783 en heden een bepleisterd en beschilderd hoekhuis van drie bouwlagen.


ID: 26965 | Bouwkundig element

Hoeve en afspanning Ouwe Klosse

Grotesteenweg-Zuid 49 (Gent)
Hoeve en afspanning, voorheen op de gevel gedateerd 1789. Hoekgebouw op L-vormige plattegrond. Voorgevel van heden zes traveeën met één bouwlaag onder zadeldak. Lagere, voormalige stallen met haast blinde gevel in de Krekelstraat.


ID: 26966 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis van Zwijnaarde

Heerweg-Noord 2 (Gent)
Tot herberg ingericht voormalig gemeentehuis. Ruim hoekpand met de Dorpsstraat en de dreef naar het Kasteel van Zwijnaarde. Heden neotraditioneel bakstenen gebouw van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak met zijtrapgevels en centraal getrapt dakvenster doch met oudere kern. Achterin gelegen aanhorigheden, volgens kadastergegevens daterend van circa 1885.


ID: 20429 | Bouwkundig element

Herberg De Fortuin

Holstraat 103 (Gent)
Breedhuis, eertijds herberg De Fortuin, van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, lijstgevel van 1776 met behouden verankering. Bekronend driehoekig fronton met oculus boven de twee middentraveeën.


ID: 26867 | Bouwkundig element

Herberg 't Zwaantje

Kerkdreef 2, Loofblommestraat 30 (Gent)
Deel van de vanouds bekende herberg 't Zwaantje, reeds vermeld in 1775 en zetel van de rederijkerskamer de Loofblomme naar dewelke de vroegere Kerkstraat nu genoemd wordt. Ingeplant op de hoek van de Kerkdreef en het driehoekig pleintje met grote lindeboom, vrijheidsboom van 1918.


ID: 25250 | Bouwkundig element

Huis De Werken Van Barmhartigheid

Kraanlei 79 (Gent)
Barok burgerhuis, oorspronkelijk een herberg, met drie traveeën, twee bouwlagen en zadeldak uit de 17de eeuw. Bak- en zandsteenbouw op hardstenen plint. Borstwering versierd met zes taferelen van de werken van barmhartigheid.


ID: 26609 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Mariakerkeplein 8-9 (Gent)
Twee aaneensluitende boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk uit eind 18de of begin 19de eeuw. Slechts één der oude linden voor het café bleef behouden. Rechts van het huis gietijzeren hek met één bakstenen pijler.


ID: 26628 | Bouwkundig element

Herberg In 't Veer

Mendonkdorp 26 (Gent)
Breedhuisje van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde gevel met dubbelhuisopstand.


ID: 26394 | Bouwkundig element

Herberg De Crone

Oude-Abdijstraat 4 (Gent)
Kleine huisjes van één bouwlaag onder zadeldak met oude kern, vermoedelijk uit de 18de eeuw, in die tijd gekend als hofstede en herberg "De Crone".