Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 35918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bosseveerhoeve met omgeving

Molenweidestraat 24-32 (Destelbergen)
Voormalige pachthoeve van het cisterciënzerinnenklooster Nieuwenbosch te Gent. Hoevegebouwen uit de 17de tot 19de eeuw, met overblijfselen van de middeleeuwse schuur van de abdijhoeve van Nieuwenbosch. Grote hoeve met losse bestanddelen op een min of meer rechthoekig erf met oude linde, boomgaard en weiden, omringd door een brede walgracht. Ten noorden en ten oosten begrensd door een populierendreef.


ID: 35716 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Panhuisstraat 15 (Destelbergen)
Grote hoeve gelegen ten oosten van de Panhuisstraat en van een reeds in de tweede helft van de 18de eeuw verlaten rechthoekige omgrachte site waarvan de zuidelijke walgracht naast de toegangsdreef deels bewaard bleef.


ID: 35726 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Pietershofstraat 36 (Destelbergen)
Boerenerf met inrijpoort en weinig relevante hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw achterin een boomgaard. Vermeldenswaardig omwille van het lokaal historisch belang van de site. Gesitueerd ter hoogte van het zogenaamd "Sint-Pietershof", een voormalige pachthoeve van de petantie van de Gentse Sint-Pietersabdij.


ID: 35737 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Succa

Succalaan, Volderrede 52-58 (Destelbergen)
Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven. Waterkasteel met U-vormige aanleg omringd door een brede rechthoekige walgracht waarvan de zuidzijde samenvalt met buitenste rechthoekige omgrachting. Deels ingebouwde vierkante traptoren in de nooordwesthoek van de binnenplaats, uit de 16de eeuw. Koetshuis uit de 19de eeuw. Vroegere personeelswoning, waarschijnlijk opklimmend tot circa 1700. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein staat een kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindedreef ten oosten van het kasteeldomein.


ID: 21478 | Bouwkundig element

Hoeve

Alfons Jeurissenstraat 2 (Diepenbeek)
Hoeve met losse bestanddelen rond rechthoekig erf. Woonhuis ten zuiden onder mank zadeldak. Van het oorspronkelijk woonhuis blijven slechts drie traveeën in leembouw over.


ID: 21485 | Bouwkundig element

Hoeve Bouquetwinning

Bouquetstraat 72 (Diepenbeek)
Hoeve met zeer oude inplanting. Van het oude, omgrachte hof bleef alleen het woonhuis en de tiendenschuur bewaard.


ID: 21515 | Bouwkundig element

Hoeve Op den Alversberg

Hoog Keizel 48-50 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan het woonhuis in kern opklimt tot de 17de eeuw, en de andere gebouwen dateren uit de 19de een 20ste eeuw. Gebouwen gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.


ID: 134546 | Landschappelijk element

Alvergoed

Hoog Keizel 48-50 (Diepenbeek)
Bosparkje op historische site, aangelegd in de 19de eeuw bij een jachtpaviljoen als onderdeel van een oudere hoeve.


ID: 21562 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Lutselusstraat 157 (Diepenbeek)
Langgestrekte hoeve met ordonnantie: stal-woonhuis, van circa 1900. De hoeve is gedeeltelijk omgeven door een meidoornhaag en voorafgegaan door een eikendreef.


ID: 135126 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Zwarte Beek van Meldert tot Zelem

Schaffen (Diest), Halen, Zelem (Halen), Lummen, Meldert (Lummen)
De benedenloop van de Zwarte Beek vloeit vanaf Meldert (Lummen) in zuidwestelijke richting, om voorbij Zelem (Halen) op te gaan in de vallei van de Demer. De beek kronkelt hier tussen steeds hogere getuigenheuvels. De Zwarte Beek is nog één van de zeldzame waterlopen die haar natuurlijke meandering behouden heeft. Behalve de heuvelruggen komt ten zuiden van de vallei een aantal depressies voor: de Goren, Gorenbroek, Lange Beemden, Bakelbroek, de Leunen en het Rotbroek. Rond het straatdorp Zelem is het landschap aantrekkelijk en gevarieerd met gave vergezichten over de vallei en landschappelijk waardevolle elementen zoals holle wegen, bomenrijen en houtkanten.