Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1406 resultaten


ID: 51349 | Bouwkundig element

Brouwerij Carpentier: mouterij

Gentsestraat 28_1, Papestraat 1 (Izegem)
Voormalige mouterij met ast van Brouwerij Carpentier, enige restant van het oorspronkelijke brouwerijcomplex dat bestond uit verschillende vleugels waaronder een een brouwerswoning, paardenstallen, graanmagazijnen, kuiperij,... De mouterij dateert van 1890 en heeft een langgestrekte, beelbepalende en kenmerkende gevel van drie bouwlagen, aan de straatzijde geritmeerd door elf blinde venstertraveeën.


ID: 51766 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hogestraat 121 (Izegem)
Hoeve met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw; huidige opstelling grosso modo zoals de opgetekende in de Atlas der Buurtwegen (1843); losse, verankerde bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een begraasd en begrint erf, aan de straat afgezet door haag. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek.


ID: 51400 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kokelarestraat 22 (Izegem)
19de-eeuwse hoeve met lage losstaande bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf. Verankerde baksteenbouw.


ID: 51429 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Sint-Arnoldus

Kruisstraat 18 (Izegem)
Brouwerswoning met achterin gelegen brouwerij "St.-Arnoldus" zie arduinen gevelsteen, van 1906, in opdracht van de familie Rosseel.


ID: 51617 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Prins Albertlaan 97 (Izegem)
Historische hoeve met lage losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een bekiezeld en begraasd erf. Verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken.


ID: 51776 | Bouwkundig element

Hoeve Rhodesgoed

Rhodesstraat 2 (Izegem)
Hoeve, heden met overwegend eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws uitzicht. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels begrint en begraasd erf beschaduwd door twee notelaars, thans doorsneden door de Rhodesstraat; ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers markeren de noordelijke en zuidelijke erftoegangen. Gekasseid toegangspad naar het hoger gelegen boerenhuis.


ID: 51778 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vageweenstraat 10 (Izegem)
Losse 19de-eeuwse bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een deels verhard, begrint en begraasd erf; ten noordwesten gekasseide erfoprit met ijzeren hekken beschaduwd door kastanjelaar; gekasseide stoep voor de schuur.


ID: 88721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 91 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gelegen langs de "Waterstraat", een aarden wegel die vanaf de Aartrijksesteenweg naar de Eernegemweg leidt, op het Primitief kadasterplan (1830) "koeyweg" genoemd. Volgens Desmedt ook "Schepenwegelken" genoemd: ooit woonde de burgemeester in deze hoeve; de schepenen kwamen hier vergaderen.


ID: 88829 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bedevaartstraat 4 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels omgracht, onverhard erf met boomgaard ten noorden. De vele verschillende kleuren en formaten van de gebruikte baksteen wijzen op een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Hoofdvolume haaks op de straat bestaande uit boerenhuis van twee traveeën + één opkamertravee in bruinrode baksteen, met links aansluitende stal met gele baksteenfragmenten.


ID: 88851 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwe Toren

de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.