Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 132617 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering bij hoogstamboomgaard

Briel 10 (Bornem)
Een langgerekte hoogstamboomgaard wordt langs de straatzijde afgesloten door een gemengde haag van meidoorn, hazelaar en haagliguster. De haag was bedoeld om het grazend vee binnen de boomgaard te houden.


ID: 1876 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Woning Pottenhuys

Broekstraat 78-80 (Bornem)
Huis van circa 1642, mogelijk verhoogd en inwendig aangepast circa 1773, toen het gebouw verkocht werd. Lange tijd in gebruik als pottenbakkerij en herberg. Tuin met twee opvallende haagbeuken op de rand van het erf.


ID: 133038 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting van okkernoten langs de Vliet

Constant Marnefstraat (Bornem)
Een lijnaanplanting met opgaande bomen op traditionele wijze aangeplant langsheen de Vliet. Dergelijke aanplanting gebeurde in functie van de oogst van noten en notenhout. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn de meeste dijkaanplantingen met okkernoot verdwenen voor de productie van geweerkolven.


ID: 133029 | Landschappelijk element

Eikendreef Kasteel d'Ursel

Edmond Vleminckxstraat, Louis De Baerdemaekerstraat (Bornem)
Het kasteeldomein d’Ursel is aan de noord- en westzijde afgeboord door een dreef, lijnaanplantingen die de Edmond Vleminckxstraat en de Louis De Baerdemaekerstraat begeleiden. Het is een dreef die op traditionele wijze aangeplant is met opgaande zomereiken en die alvast in de zomer een lommerrijke passage garandeerde.


ID: 133002 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van hulst bij kerkhof Hingene

Edmond Vleminckxstraat 1 (Bornem)
Wintergroene afsluitingshaag bij het kerkhof van Hingen.


ID: 133006 | Landschappelijk element

Zilverlinden als kerkhofbomen te Wintam

Eduard De Blockstraat (Bornem)
Op het kerkhof bij de Sint-Margarethakerk te Wintam werden 7 zilverlinden van de zelfde generatie aangeplant. De opgaande bomen zijn mooi ontwikkeld en hebben bijgevolg hun representatieve groeivorm behouden. De kerkhofbomen zijn in de dorpskom van Wintam beeldbepalend.


ID: 133007 | Landschappelijk element

Taxushaag bij kerkhof Wintam

Eduard De Blockstraat (Bornem)
Wintergroene afsluitingshaag bij het kerkhof van Wintam. Door het aanplanten van taxus in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als afsluiting.


ID: 133024 | Landschappelijk element

Opgaande eik

Egied De Jonghestraat, Eikendreef (Bornem)
Op de hoek van de Eikendreef met de Egied De Jongestraat is een oude opgaande eik nog de laatste getuige van een, inmiddels door jonge bomen vervangen, dreef.


ID: 133008 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Eikerheide (Bornem)
Een perceelshoek van een met grachten afgeboord weiland werd vastgelegd door een boom aan te planten. Zo voorkwam men dat de perceelgrens moedwillig werd verlegd of dat de gracht werd verschoven bij het onderhoud van de grachten. Het is een knoteik die hier deze functie vervult. Ten gevolge het ruimen van de gracht werd hij beschadigd en vertoont hij een stamholte vanaf de stambasis tot aan de knot.


ID: 133010 | Landschappelijk element

Houtkant met zwarte els

Eikerheide (Bornem)
Langs de scheidingsgracht staat een houtkant die in hoofdzaak bestaat uit zwarte els. De elzen in de houtkant worden op traditionele wijze onderhouden als hakhout en als knotboom. Houtkanten werden gezet voor het kappen van brandhout en gezien de ligging hier, langs een gracht, ook als oeverversterking.