Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 17153 | Bouwkundig element

Herberg en klompenmakerij

Lindenlaan 147 (Beveren)
Herberg met bakstenen lijstgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Op het achtererf, klompenmakerij Van Moer, in 1917 opgericht.


ID: 17488 | Bouwkundig element

Maalderij Vael en kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën

Mosselbank 32, 53, 32X (Beveren)
Maalderij Vael, bestaande uit twee complexen tegenover elkaar gelegen aan weerszijden van de gekasseide straat. Bakstenen gebouwtje op zeshoekige plattegrond van voormalige rosmolen, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van bouwmeester Lippens.


ID: 17156 | Bouwkundig element

Klompenmakerij Pintens

Onze-Lieve-Vrouwstraat 15 (Beveren)
Klompenmakerij Pintens, bestaande uit een rijhuis en vrijstaande opslagplaats op het achtererf. Verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag met links woonhuis van vier traveeën en rechts klompenmakerij van twee traveeën onder doorlopend zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 17163 | Bouwkundig element

Klompenmakerij Van Moere met blokstal

Pastoor Steenssensstraat 112 (Beveren)
De voormalige klompenmakerij Van Moere klimt in kern op tot de 19de eeuw. Het is een uitzonderlijk bewaarde site die verwijst naar de wezenlijke onderdelen van een kleinschalige familiale klompenmakerij, namelijk een blokstal, een ruraal gebouw en een zone voor de stockage van de boomstammen. Het betreft een zeldzame getuige van de klompenmakersnijverheid in het Land van Waas, dat reeds in de 17de eeuw op ruime schaal klompen produceerde.


ID: 17170 | Bouwkundig element

Tabaksfabriek

Peperstraat 9 (Beveren)
Bedrijfsgebouw van de voormalige tabaksfabriek Verhaert, met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op arduinen sokkel; muurbanden en vensterbogen van gele baksteen.


ID: 17242 | Bouwkundig element

Scheldemolen

Scheldemolenstraat 6 (Beveren)
De Scheldemolen of Molen van Doel is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) met kettingkruiwerk uit 1834.


ID: 214857 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Sint-Engelbertusstraat 1 (Beveren)
Hoekhuis en voormalig café van 1911 gelegen aan de straathoek met Hertog Prosperstraat. Pendant van Sint-Engelbertusstraat nummer 2. Oorspronkelijk woning van een wagenmaker. Mechanische wagenmakerij, opgericht in 1937. Naar verluidt een werkplaats voorheen met danszaal op bovenverdieping.


ID: 17167 | Bouwkundig element

Brouwerij Vermeulen

Stationsstraat 1 (Beveren)
Brouwerij, opgericht eind 19de eeuw en werkzaam tot circa 1952. Rechthoekige gekasseide binnenkoer, vroeger op drie zijden bebouwd, heden nog enkel op de westzijde voorzien van een bedrijfsgebouw met brouwerij en ten noorden een lagere mouterij.


ID: 17284 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Stuurstraat 105 (Beveren)
Boerenburgerhuis uit eind 18de eeuw - begin 19de eeuw, van vier traveeën onder zadeldak, voorzien van een dakvenster met rondbogig licht.


ID: 17184 | Bouwkundig element

Molen Van Hove

Vesten 68 (Beveren)
De Molen Van Hove of de Nieuwe Molen is een uit 1822 daterende stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), ingeplant op een achterin gelegen landbouwerf. Eind 18de eeuw werd op deze locatie al een Hollandse graanwindmolen opgetrokken, een achtkantige bovenkruier met een houten bovenbouw op een stenen staketsel, die vervolgens in 1822 door molenaar A.M. Thys omgebouwd werd tot de huidige stenen stellingmolen in opdracht van de familie Verhaegen.