Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 78701 | Bouwkundig element

Herenhuis De Roos

Kerkstraat 27 (Damme)
Half vrijstaand herenhuis opgetrokken circa eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (1834). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak bekroond door houten hoofdgestel met ruitmotief onder rondboogfronton.


ID: 78705 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerkstraat 37 (Damme)
Haaks ingeplant éénlaagshuis, licht vooruitspringend ten opzichte van de rooilijn, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw zie huidig volume aangeduid op primitief kadasterplan (1834), mogelijk met oudere kern, zie bebouwing weergegeven op Ferrariskaart. In latere fase vergroot en uitgebreid met evenwijdig doch iets lager bijgebouw aan zuidzijde.


ID: 78693 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Kerkstraat 8 (Damme)
Hoekpand naar verluidt daterend uit de 16de eeuw. Vooruitspringende ligging ten opzichte van de rooilijn aan de zuidzijde waardoor het huis als het ware de markt aan de noordzijde afsluit. Vormt voorheen met het naast- en inspringend gelegen -vermoedelijk 17de-eeuws- pand één geheel.


ID: 78978 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kloosterstraat 4 (Damme)
Half vrijstaand burgerhuis in neoclassicistische stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1869, thans geïntegreerd bij de Vrije Basisschool Sint-Maarten. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak en met een geschilderde bakstenen lijstgevel. Links, zij-ingang via poort in bakstenen afsluitmuur.


ID: 78901 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Monnikeredestraat 19 (Damme)
Voormalige gemeenteschool, gebouwd in 1868 door aannemer Isidoor De Clerck uit Koolkerke en timmerman Frans De Roo uit Damme. Tegen de straat aan, een dubbelhuis als voormalige onderwijzerswoning, met daarachter, een haaks ingeplant schoolgebouw. Bakstenen muren omringen de achterliggende speelplaatsen. Witgeschilderde baksteenbouw (oorspronkelijk blote baksteen) doorbroken door rechthoekige vensteropeningen en een tudorbogige deur.


ID: 78729 | Bouwkundig element

Langgestrekte dorpswoning

Pottenbakkersstraat 1 (Damme)
Langgestrekt woonhuis vooruitspringend ten opzichte van de zuidelijke rooilijn, met aan westzijde bijgebouw verbonden door tuinmuur, oorspronkelijk vier kleine dorpswoningen met bijgebouw opgetrokken volgens kadaster circa 1844; achtereenvolgens samengevoegd in 1890 tot twee woningen en in 1893 tot één woonhuis. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw met gepekte plint, van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak


ID: 78908 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jacobshof

Sabtsweg 10 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse witgekalkte bestanddelen met gepekte plinten, onder pannen zadeldaken. Erf tegen de straat aan gelegen, ervan afgescheiden door hagen en bakstenen muren. Op het erf, leiperen en moestuin. Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis. Bakhuis en dwarsschuur.


ID: 78739 | Bouwkundig element

Lagere meisjesschool

Slekstraat 3, Speystraat 2 (Damme)
Gelegen op deels ommuurd en omhaagd perceel begrensd door de Slekstraat (noord), de Ketelstraat (oost) en de Speystraat (zuid). Voormalige lagere meisjesschool opgericht in 1861, in 1893 in gebruik genomen door de zusters van de Heilige Vincentius, als bijhuis van het moederklooster in Werken. Gebouwencomplex toegankelijk zowel via Slek- als Speystraat; omgeven langs noord- en zuidzijde op zwartgeschilderde plint. Haaks op de straat ingeplant hoofdgebouw met aanpalende lagere vleugel aan oostzijde. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl.


ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


ID: 78743 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Speystraat 1 (Damme)
Achterin gelegen éénlaagshuisje, afgescheiden van de straat door witgekalkt bakstenen muurtje en ijzeren hek. Gaat terug op L-vormig volume, weergegeven op primitief kadasterplan (1834). Woonhuis van drie traveeën, witgekalkt op gepekte plint, onder zadeldak

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.