Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 48552 | Bouwkundig element

Wijkschool voor kleuters

Krekelhoek 2 (Dendermonde)
Kleuterschool, voorheen afhankelijk van het klooster van de zusters Kindheid Jesu,. Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw met twee klaslokalen, achteraan grenzend aan een overdekte gaanderij en fietsenstalling, geplaveide speelplaats en tuin met wilde kastanjeboom. Kleuterschool opgetrokken in 1934 en vergroot in 1938.


ID: 48610 | Bouwkundig element

Klooster met school

Mespelarestraat 126 (Dendermonde)
Klooster met school, opgetrokken in 1910 door toedoen van pastoor A. Uyttenhove en in gebruik genomen in januari 1911. Gebouwen in U-vorm rond een koer, met aan de straatkant het voormalige klooster van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in kunstleien.


ID: 48788 | Bouwkundig element

Parochiale lagere jongensschool

Otterstraat 130-132 (Dendermonde)
Zogenaamd "Jongensschool Otterstraat Heilige Maagdcollege". Opgericht in 1903 onder impuls van pastoor Edm. Claeys. Bestuurd door zusters maricolen, in 1964 overgenomen door Heilige Maagdcollege en thans deel uitmakend van vzw "Vrij onderwijs Regio Dendermonde". Gebouwen vernieuwd in 1947 en nu afgebroken.


ID: 48650 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Basisschool

Ouburg 25 (Dendermonde)
Geschiedenis opklimmend tot circa 1820, toen een school met twee klassen werd gebouwd. Volgens een bouwaanvraag in het gemeentearchief werd de school met onderwijzerswoning in 1829 heropgebouwd.


ID: 48981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis R. Van Mossevelde met tuin

Ouburg 9 (Dendermonde)
Dit monumentaal herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in neoclassicistische stijl van 1870 is centraal ingeplant in een uitgestrekt park voorzien van romantische tuinelementen zoals onder meer de achtvormige vijver met gesmeed ijzeren bruggetje en Mariagrot. Schuin achter de villa in de zuidoosthoek van de tuin is een voormalig koetshuis uit eind 19de eeuw bewaard. In het interbellum werden in de tuin schoolgebouwen opgericht in opdracht van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, die ten oosten grenzen aan het koetshuis.


ID: 48128 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie

Oude Vest 111 (Dendermonde)
Sinds 1883 beschikt de academie over eigen lokalen in de Dijkstraat. De plannen waren van stadsarchitect Edouard Bouwens en omvatten een imposante neoclassicistische voorbouw en bakstenen vleugels gegroepeerd omheen een rechthoekige binnenplaats achteraan. In 1914 werden, bij de zware bombardementen van de stad, de academiegebouwen deels vernield. Stadsarchitect Fernand de Ruddere ontwierp in 1924 een imposante voorbouw in een opvallende art-decostijl met invloed van de functionalistische richting en de romantisch-decoratieve tendens met reminiscenties aan de Egyptische kunst en integreerde en renoveerde de niet vernielde vleugels van de vroegere academiegebouwen van 1883.


ID: 48292 | Bouwkundig element

School met onderwijzerswoning

Sint-Onolfsdijk 52 (Dendermonde)
Schoolgebouw met leraarswoning voor dijkkinderen, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Volgens het kadasterarchief teruggaand op een huis van 1865, vergroot in 1882 en in 1895 met bouw van schoollokaal. Verankerd bakstenen complex op T-vormig grondplan: woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën met ten westen haaks aangebouwd neogotisch getint schoollokaal, onder snijdende pannen zadeldaken.


ID: 48476 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Ursmarusstraat 20 (Dendermonde)
Rijhuis, in kern minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. In 1844 werd het bouwblok in drie woningen verdeeld, waarvan nummer 20 in 1875 werd aangepast. Volgens de overlevering vroeger privé-school, later woonhuis. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 48506 | Bouwkundig element

Vrije Kleuterschool Vlassenbroek

Vlassenbroek 188 (Dendermonde)
Schooltje bestaand uit een speelplaats, klaslokaal, kolenhok en stalletje, opgericht in 1911 door toenmalig pastoor Karel Taracola tegenover de dorpskerk van Vlassenbroek. Eénlaags bakstenen klasgebouw van drie traveeën onder zadeldak. Rechterzijde van de speelplaats met overdekte speelgalerij onder lessenaarsdak.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.