Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 305854 | Landschappelijk element

Dubbele bomenrij van gekandelaarde paardenkastanjes

Dorp (Assenede)
Twee bomenrijen van gekandelaarde paardenkastanjes van telkens 23 bomen sieren het dorpsplein van Bassevelde. De bomen zijn geplant met een tussenafstand van 8,5 meter in de rij, tussen de rijen is er een plantafstand van 12 meter met er tussenin een kasseiweg van circa 7 meter breed.


ID: 76038 | Bouwkundig element

Hof van Bassevelde

Dorp 146 (Assenede)
Voorheen zetel van het leenhof van Bassevelde en woonplaats van de heren van Bassevelde, tot in de 16de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in de periode 1884-85 buiten de zuidelijke walgracht een nieuw hoevecomplex gebouwd met boerenwoning en stokerij, die later omgevormd werd tot maalderij. Nog grotendeels omgrachte site met grote waterpartij ten noorden van de boerenwoning, toegankelijk via een lange dreef.


ID: 76039 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 6 (Assenede)
Burgerhuis met oudere kern mogelijk van twee kleine huizen, heden een dubbelhuis met gecementeerde, art-decogetinte voorgevel uit de jaren 1920, naar verluidt naar ontwerp van architect Leon De Schilder ter vervanging van een sobere bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. In de binnentuin bevindt zich een merkwaardig rond gemetseld toiletgebouwtje. Achteraan, witgekalkt koetshuis en paardenstal met nog behouden hardstenen voederbakken en ruif.


ID: 76058 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kraaigemstraat 43 (Assenede)
Achterin gelegen, nog deels omgrachte hoeve met losse bestanddelen, minstens uit de 18de eeuw daterend en bereikbaar via een lange dreef met fruitbomen. Ten oosten binnen de circulaire omgrachting gelegen boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, bakstenen bedrijfsgebouw met schuur en stallen onder zadeldak, gedateerd 1898, met sporen in metselwerk van oudere schuur.


ID: 76021 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Nieuwe Boekhoutestraat 3 (Assenede)
Het vrijstaande, op een terp tussen twee belangrijke dorpsstraten ingeplant herenhuis van 1857 met aansluitende tuin, heeft een imposant en beeldbepalend karakter. Het typische dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak en is opgetrokken in neoclassicistische stijl.


ID: 76521 | Bouwkundig element

Notelaarsbrug

Notelaarstraat (Assenede)
De Notelaarsbrug leidt over het Leopoldskanaal. Dit deel van het Leopoldskanaal, van de Oesterputbrug tot Haven, werd gegraven in 1938. Naar verluidt zouden de plans van de stalen vakwerkbrug of Baileybrug dateren van 1949.


ID: 76246 | Bouwkundig element

Station Boekhoute

Stationsstraat 57-59 (Assenede)
Het station werd opgetrokken in 1871, en uitgebreid aan weerszij in 1891. Stationsgebouw met oorspronkelijk symmetrische opbouw van één, twee en één bouwlagen onder lage verspringende zadeldaken.


ID: 76032 | Bouwkundig element

Tramstation Bassevelde: watertorentje met kolenhok

Tramstatie 5 (Assenede)
De buurtspoorweggebouwen van de stelplaats in Bassevelde, de vroegere eindhalte van de spoortram Gent-Bassevelde, werden aangelegd in 1910. De oude tramremise en bijbehorende woning zijn gesloopt, de voormalige watertoren met kolenmagazijn bleven behouden.


ID: 76094 | Bouwkundig element

Watertoren

Trieststraat (Assenede)
Zuilvormige watertoren van 1961. Cilindrische zuil opgetrokken van witte bakstenen, zonder onderscheid tussen kuipgedeelte en voet, onder een plat dak met een dakpaviljoen, met betonnen inzetkuip van duizend kubieke meter en centrale steunconstructie die via kruisbalken ook de wand schraagt.


ID: 135179 | Landschappelijk geheel

Scheldemeanders nabij Avelgem

Avelgem (Avelgem), Ruien (Kluisbergen)
Het gebied omvat een deel van de Scheldevallei tussen Avelgem en Ruien met de Scheldemeersen en meerdere afgesneden Scheldemeanders. Ook het mondingsgebied van de Ronebeek behoort tot het gebied.