Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 84479 | Bouwkundig element

Heilige Martinuskerk

Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.


ID: 84482 | Bouwkundig element

Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl

Kerkplein (Dentergem)
Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl uit 1905 (zie datering met ankers in dakkapel) met invloed van de Brugse stijl (zie traveenissen). Tegenwoordig in gebruik als kinderdagverblijf. Afgescheiden van straat door middel van lage bakstenen tuinmuur met arduinen deksteen en hoekpijlers, versierd met drielob.


ID: 84553 | Bouwkundig element

Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Markegemstraat 57 (Dentergem)
Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, fasegewijs tot stand gekomen. Tijdens het ancien régime voorziet, zeker al vanaf 1455, de armendis in de opvang van de armen. Vleugel aan de straatkant gerealiseerd in het begin van de jaren 1930, van de straat afgesloten met een voortuin en laag bakstenen muurtje. Door de verbouwing en verhoging in 1994 is van de oorspronkelijke gevel weinig bewaard gebleven. Gele baksteenbouw boven een arduinen pint.


ID: 84360 | Bouwkundig element

Heilige Antoniuskapel

Meulebekestraat (Dentergem)
De huidige kapel is gebouwd circa 1995 ter vervanging van een ouder. Volgens kadastergegevens opgericht circa 1907 maar vermoedelijk bevond zich hierachter een nog oudere kapel. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Pijlerkapel in geelbruine baksteen onder zadeldak (zwarte pannen). Rechthoekige, beglaasde nis met beeld van Sint-Antonius van Padua.


ID: 84575 | Bouwkundig element

Directeurswoning en magazijnen

Molenstraat 21 (Dentergem)
Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting. Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje.


ID: 84592 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Nieuwstraat 20-32 (Dentergem)
Eenheidsbebouwing, achteruitliggend op de rooilijn en met voortuintjes. Enkelhuizen met anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannnen).


ID: 84594 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel met linde

Oeselgemstraat (Dentergem)
Heilig Hartkapel, gelegen op de hoek met de Molenstraat. Opgericht na 1918 ter ere van baron Charles Kervyn de Lettenhove die sneuvelde in 1917. Pijlerkapel in rode baksteen op een sokkel onder arduinen waterlijst. Twee flankerende steunberen en uitkragend bovenstuk onder leien zadeldak en met arduinen dekplaten.


ID: 84601 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Oeselgemstraat 62 (Dentergem)
Vrijstaand dubbelhuis met voortuin uit de jaren 1930. Baksteenbouw onder zadeldak met links een aanpalende vlasschuur terugwijkend op de rooilijn.


ID: 84610 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Oostdreef (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel ook nog Volderskapel genoemd. Nieuwe kapel, opgericht in 2005 ter vervanging van een grotere kapel uit het einde van de 19de eeuw. Volgens arduinen gedenkplaat aan de zijkant stond hier al een kapel in 1833, toen Chapelle de Vanmaele genoemd. Terugwijkend op de rooilijn, baksteenbouw onder zadeldak, rondboognis met beeld van Maria en Kind.


ID: 84617 | Bouwkundig element

Pijlerkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Oosthoekstraat 27 (Dentergem)
Pijlerkapel opgetrokken in bruinrode baksteen onder zadeldak met betonnen platen. Betraliede korfboognis bekroond met gemetst kruisje.