Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 48859 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 131641 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Scheepswerfstraat (Dendermonde)
De linde werd als vredesboom geplant in 1919 na het beƫindigen van de Eerste wereldoorlog. Nadien werd bij de lindeboom een oorlogsmonument opgericht.


ID: 48976 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Denderhof

Steenweg van Aalst 114 (Dendermonde)
Het landhuis Kasteel Denderhof is omgeven door een park in landschappelijke stijl met zichtas richting de Dender. Tot het domein behoren ook een dienstgebouw met voormalige stallen, een kapel en de rest van een tuinfolie. Volgens kadastergegevens werd het terrein vermoedelijk omstreeks 1863 bebouwd met drie in U-vorm geplaatste losstaande vleugels die als landbouwuitbating gebruikt werden. Circa 1898 werd het hoofdgebouw vergroot en werd een kleine kapel gebouwd. Tussen 1909 en 1911 liet J. De Bruyn de gebouwen vergroten en werd de villa verbouwd tot een kasteeltje in eclectische stijl.


ID: 131647 | Landschappelijk element

Okkernoot op Scheldedijk Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Ten westen van de kerkhofsite van Vlassenbroek staat op de Scheldedijk een okkernoot. Het planten van okkernoten op dijken is hier in deze regio een oud traditioneel gebruik.


ID: 305881 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kapellestraat, Wapenplaats (Dentergem)
Op de Wapenplaats in Wakken, naast het oorlogsgedenkteken, staat een jonge opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 2004 en vervangt de oorspronkelijke vredesboom uit 1919. Dergelijke vredesbomen zijn aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 75518 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Boeretang

Boeretangsedreef 98 (Dessel)
Omwalde gerestaureerde hoeve. Hoevecomplex met losstaande bestanddelen waarbij de groepering van de functies afwijkt van de gebruikelijke schikking in de Kempense hoevebouw. De historische omgrachting is grotendeels bewaard en langs twee zijden begrensd door bomenrijen.


ID: 130863 | Landschappelijk element

Drie zware Marilandicapopulieren

Heusden (Destelbergen)
Drie zwaar ontwikkelde opgaande Marilandicapopulieren staan bij het kruispunt van de Aelmeersstraat met de Veerdreef. De bomen zijn enorm en door hun afmetingen beeldbepalend in de Scheldemeersen. De bomen hebben stamomtrekken van 423, 409 en 328 cm (2001).


ID: 130862 | Landschappelijk element

Dikke Marilandicapopulier

Aelmeersstraat (Destelbergen)
Een enorm dikke Marilandicapopulier staat in de Scheldemeersen zichtbaar vanaf de Aelmeersstraat. De boom heeft een stamomtrek van 723 cm (2001), verloor zijn kruin en vertoont een holle stam.


ID: 301409 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Aelmeersstraat en omgeving

Aelmeersstraat, Hoorlingstraat, Meersstraat, Scheldetragel, Steenakkerstraat, Veerdreef (Destelbergen)
Het dorpsgezicht Aelmeersstraat en omgeving betreft een gebied tussen de linker Scheldeoever en het dorpscentrum van Heusden met de Aelmeersstraat als centrale as. Kenmerkend zijn de historische kastelensites met parken en omgevende hoevesites.


ID: 35918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bosseveerhoeve met omgeving

Molenweidestraat 24-32 (Destelbergen)
Voormalige pachthoeve van het cisterciƫnzerinnenklooster Nieuwenbosch te Gent. Hoevegebouwen uit de 17de tot 19de eeuw, met overblijfselen van de middeleeuwse schuur van de abdijhoeve van Nieuwenbosch. Grote hoeve met losse bestanddelen op een min of meer rechthoekig erf met oude linde, boomgaard en weiden, omringd door een brede walgracht. Ten noorden en ten oosten begrensd door een populierendreef.