Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 135353 | Landschappelijk geheel

Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen

Brasschaat (Brasschaat), Kalmthout (Kalmthout), Kapellen (Kapellen), Stabroek (Stabroek)
Het gebied is gelegen op een helling die de overgang vormt van de laaggelegen Scheldepolders naar de hoger gelegen Kempen en vertoont dus kenmerken van beide gebieden. Het westen wordt gedomineerd door landbouwgronden. Centraal wordt het gebied ingenomen door een sterk bebost landschap dat in het oosten begrensd wordt door het militaire Kamp van Brasschaat en het heidegebied van het Klein Schietveld. De talrijke waardevolle kasteelparken zijn veelal gesitueerd langs de grote(re) wegen. In het noorden van dit gebied komen relicten van de militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen voor, die werd uitgebouwd door Belgen (voor beide wereldoorlogen) en Duitsers (tijdens de Eerste Wereldoorlog). Deze verdedigingslinies werden dwars door het bestaande landschap aangelegd en vormen een duidelijk herkenbare lineaire structuur die het hele gebied van west naar oost doorkruist.


ID: 135358 | Landschappelijk geheel

Peerdsbos en Park van Brasschaat

Brasschaat (Brasschaat), Schoten (Schoten)
Het Peerdsbos werd voor het eerst vermeld in 1434 en maakte toen deel uit van het veel grotere domein 'Bremdonk'. In de 18de en 19de eeuw bestaat het gebied uit een complex van bos, weilanden, akkers en heide. Eind 19de begin 20ste eeuw is de bebossing sterk toegenomen. In het gebied liggen enkele hoeves. Het Kasteel van Brasschaat gaat ook terug op een hoeve, in de 18de eeuw verbouwd tot hof van plaisence en in 1872 gesloopt en vervangen door een groots kasteel en later nog omgeven door een park met bosaanplantingen, dreven, grasvelden en een vijver.


ID: 135370 | Landschappelijk geheel

Domein Oude Gracht

Brasschaat (Brasschaat), Kapellen (Kapellen)
Domein Oude Gracht gaat qua benaming terug tot 1620 en verwijst naar een "gegraven waterleiding". Van oorsprong enkele verschillende eigendommen. Het centrale gedeelte van het domein werd ingericht als park in landschappelijke stijl. Het kasteeltje dat er rond 1880 werd opgetrokken ter vervanging van een eerdere hof van plaisantie is na de tweede wereldoorlog afgebroken omdat het door oorlogsschade in vervallen toestand verkeerde. De relatie tussen het domein en het dorp Hoogboom is een typisch voorbeeld van de gezamenlijke evolutie van het dorp en kasteeldomein. Het domein is momenteel van verschillende eigenaars, toch is de oorspronkelijke structuur zeer goed bewaard gebleven.


ID: 12823 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park van Brasschaat met kasteel en hoeve

Azalealaan 1-5, Gemeentepark, Graaf Reusensdreef 1-2, 4, Hemelhoevedreef 1 (Brasschaat)
In het centrum, aan de zuidzijde van de kerk ligt het Park van Brasschaat met vijvers, fonteinen, aanplantingen, rozentuin, hertenpark, sportterreinen en bossen die zich uitstrekken tot aan het Peerdsbos.


ID: 12773 | Bouwkundig element

Dubbelwoonst Villa Zilverbron

Baillet-Latourlei 19-21 (Brasschaat)
Tweegezinswoning in nieuwe zakelijkheid van 1931 naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen, ommuurde tuin waarvoor de aanleg ontworpen werd door de architect. Voortuin met omheiningsmuur en hekken, paden in flagstones.


ID: 12784 | Bouwkundig element

Kasteel Torenhof

Bredabaan 502, 506, 504A-B (Brasschaat)
Kasteel en aanhorigheden in eclectische stijl met neorenaissance elementen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen in prachtig park met vijver.


ID: 12787 | Bouwkundig element

Kasteel Bellenhof

Bredabaan 704-706, 710 (Brasschaat)
Kasteel Beelenhof opgericht circa 1770-71 door Baron de Beelen die als het ware de stichter is van Maria-ter-Heide.


ID: 12794 | Bouwkundig element

Kasteel Withof

Bredabaan 906 (Brasschaat)
Kasteel met park gelegen op kruispunt van Bredabaan en Essensteenweg; ijzeren toegangshek gevat tussen arduinen pijlers met bolornamenten.


ID: 12818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Mick

Mikhof 9 (Brasschaat)
Gelegen in het oostelijk deel van het bebost en omwald domein De Mik aangelegd in het vierde deel van de 18de eeuw. Park naar ontwerp van Petersen van ca 1830, toegankelijk via hekken tussen hardstenen hekpijlers. Het park bezit een arboretum,


ID: 12820 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij Sint-Antonius Abtparochie

Miksebaan 3 (Brasschaat)
Laatclassicistisch dubbelhuis uit begin 19de eeuw, gelegen ten oosten van de Sint-Antoniuskerk tegenover het park van Brasschaat. De pastorie is omgeven door een grote siertuin met topiary en opgaande bomen en begrensd met een bakstenen omheiningsmuur.