Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9469 resultaten


ID: 72575 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Parkstraat 217 (Leuven)
Eind 19de-eeuws neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en een mezzanino onder een pannen zadeldak.


ID: 72576 | Bouwkundig element

Bescheiden burgerhuis

Parkstraat 219 (Leuven)
Bescheiden burgerwoning, in 1903 naar ontwerp van G. Decock opgetrokken.


ID: 72577 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Parkstraat 221 (Leuven)
In 1881, door architect Cautaers ontworpen stijlvol burgerhuis, uitgewerkt als enkelhuis van drie traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 72578 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Parkstraat 233-235 (Leuven)
Twee gespiegelde enkelhuizen, als ensemble van burgerwoningen in 1903 en waarschijnlijk naar ontwerp van G. Decock gebouwd.


ID: 42439 | Bouwkundig element

Handelspand

Parkstraat 4-6 (Leuven)
Vermoedelijk tot de 16de eeuw opklimmend geheel met een geknikte gevel van twee bouwlagen, oorspronkelijk Hougaerden genoemd naar de patriciërsfamilie die het goed bezat voordat het in 1597 herberg werd.


ID: 42440 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Parkstraat 9 (Leuven)
L-vormig hoekhuis van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, dat bestaat uit een dubbelhuis aan de Parkstraat met een tuitgevel aan de Vlamingenstraat. Het sterk verbouwde pand heeft een vermoedelijk tot 1700 opklimmende kern.


ID: 131500 | Landschappelijk element

Bundelboom van gewone plataan

Pastoor Bellonstraat, Weggevoerdenstraat (Leuven)
Het betreft een bundelboom van gewone plataan, ontstaan door het ineen groeien van verschillende bomen die in een zelfde plantgat werden neergepoot, dit is een manier om snel dikke bomen te verkrijgen.


ID: 306282 | Bouwkundig element

Proefstation Remyfabriek

Pastoor Bellonstraat (Leuven)
Het proefstation is volgens onderzoek van E. Willekens een laboratorium uit 1930, in de volksmond ook het ‘Rattenkot’ genoemd, en is gelegen op het zogenaamde ‘Moleneiland’. Dit eiland wordt gevormd door de Dijle, waarvan één rivierarm deels werd gedempt. Op dit moleneiland bevond zich het eerste industrieterrein van de Remyfabriek. Het gebouw werd echter opgetrokken na de verhuis van de stijfselfabriek naar een nieuwe site aan de Vaart na de Eerste Wereldoorlog, waar de fabriek zich vandaag nog steeds bevindt. Het proefstation is het enige overblijfsel van de industriële activiteiten van Remy op deze site. Het gebouw diende voor de opslag van de door de fabriek geproduceerde dierenvoeding. Er werden tevens proefdieren gehouden.


ID: 306280 | Bouwkundig element

Ensemble van tien personeelswoningen Remy

Pastoor Bellonstraat 2-12, Sint-Hadrianusstraat 2-4, 26-28 (Leuven)
Het geheel van tien gelijkaardige burgerhuizen, steeds met voortuin en per twee gekoppeld werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd tussen 1907 en 1910 in opdracht van de Remyfabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. Deze tien burgerhuizen werden gebouwd ter huisvesting van de bedienden. Afgezien van de woning te Sint-Hadrianusstraat nummer 28, bleef dit geheel behoorlijk gaaf bewaard en vormt het een uniform straatbeeld.


ID: 306281 | Bouwkundig element

Woning voor kaderpersoneel Remy

Pastoor Bellonstraat 21 (Leuven)
Het burgerhuis werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd circa 1875 voor kaderpersoneel in opdracht van de Remyfabrieken. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek. Het dubbelhuis situeert zich op het Moleneiland. Dit eiland wordt gevormd door de Dijle, waarvan één rivierarm vandaag deels gedempt is. Op dit moleneiland bevond zich de eerste fabriekssite van stijfselfabrikant Remy.