Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 307533 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Zonnebekestraat 99 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve met vrijstaande gebouwen is gelegen aan de straat in de hoek gevormd door de Zonnebekestraat en de Roeselarestraat. Ze werd ten westen van de oude hoeve heropgebouwd. Tegen de schuur en de kleine stal zijn recente hoevegebouwen aangebouwd.


ID: 47655 | Bouwkundig element

Hof te Zeebroeck

Aalstersestraat 14 (Lebbeke)
Het Hof te Zeebroeck gaat in oorsprong mogelijk terug tot de 12de of 13de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in 1865 een brug over de wal aangelegd en in 1869 de schuur en stallen in L-vorm aan elkaar gebouwd. Het poortgebouw werd in 1904 opgericht. Vandaag nog grotendeels omgrachte hoeve van het semi-gesloten type.


ID: 47652 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aalstersestraat 2 (Lebbeke)
Voorheen omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen ingeplant in een straatbocht, met oude, minstens 18de-eeuwse kern, volgens het kadasterarchief in zijn huidige semi-gesloten vorm aangepast in 1884 en omgrachting verdwenen.


ID: 47661 | Bouwkundig element

Hoeve

Aalstersestraat 26 (Lebbeke)
Semigesloten hoeve met aan de straat ingeplant boerenhuis en aangepaste of recentere bedrijfsgebouwen achteraan ingeplant omheen een vierkant binnenerf, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1882 en uitgebreid met stallen in L-vorm achteraan in 1887.


ID: 47783 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Ringoet

Blijstraat 4 (Lebbeke)
Schuin ten overstaan van de straat ingeplant boerenburgerhuis met driehoekig voortuintje. Langwerpig rechthoekig dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën breed afgedekt met zadeldak. In U-vorm achter de woning aansluitende lagere bedrijfsgebouwen rondom een ruim gekasseid erf.


ID: 47840 | Bouwkundig element

Hoeve

Bontegem 33 (Lebbeke)
Hoeve met semigesloten aanleg teruggaand op een minstens sinds begin 19de eeuw bestaande hoeve met losse bestanddelen waarvan de bedrijfsgebouwen werden uitgebreid in het derde kwart van de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw nieuw toegevoegde woning. Kapelletje van omstreeks 1940 links palend aan de hoeve.


ID: 47794 | Bouwkundig element

Café en boerderij

Dorp 29, 29A (Lebbeke)
Rijhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, verbouwing van 1901 van bestaand huis.


ID: 47788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 9 (Lebbeke)
Haar huidig uitzicht verkreeg de pastorie uiteindelijk pas in 1864-1865 volgens plannen van 1863 van bouwmeester Alexander Carael. Het bestaande ondiepe langwerpige huis werd daarbij deels vervangen door een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping. Deels ommuurde pastorietuin met toegang via een fraai ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 47797 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof te Voorde

Dries 50 (Lebbeke)
De configuratie van de huidige, vermoedelijk laat 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen in U-vorm, gaat nog terug op de voordien al bestaande semi-gesloten aanleg van de grote pachthoeve; deze landgebouwen werden volgens het kadasterarchief vervangen tussen omstreeks 1860 en 1894. Van de vroegere waterpartijen bleef enkel een achter de hoeve gelegen vijver over.


ID: 47798 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Meys

Fonteintje 17 (Lebbeke)
Gebouwd in 1867 ter vervanging van een bestaande hoeve links van een onbebouwd omgracht perceel . Aan de straat ingeplant boerenhuis met dubbelhuisopstand, één bouwlaag en vijf traveeën tellend onder pannen zadeldak.