Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 40282 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Berg

Weyenberg 5 (Merchtem)
Het Hof ten Berg vormt een historische hoevesite waarvan het huidige gebouwenbestand opklimt tot de 17de-18de eeuw, maar ingrijpende aanpassingen onderging in de 19de en 20ste eeuw.


ID: 36562 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Asselkouter 10 (Merelbeke)
Eenvoudige kleine hoeve van het langgestrekte type, zijdelings palend aan de straat; één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36563 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Asselkouter 14 (Merelbeke)
Hoeve van het gesloten type uit de 18de eeuw. Voornaamste hoevegebouwen in U-vorm geschikt rondom een haast vierkante binnenplaats. Toegang tussen twee vierkante, bakstenen hekpijlers.


ID: 36591 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 48 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. IJzeren toegangshek tussen gewitte, vierkante bakstenen pijlers. Lage boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën, onder zadeldak, uit eind 18de eeuw. Ten oosten: een gewit bakstenen bedrijfsgebouw. Ten zuiden: bakhuis van het samengestelde type.


ID: 36327 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandegems Ham 10 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen met haaks op de straat ingeplant boerenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Aansluitende bakstenen bijbouw met golfplaten zadeldak. Bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen uit de 19de eeuw, aardappelkelder en bakstenen bakhuisje.


ID: 36465 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burg. Maenhautstraat 31 (Merelbeke)
Haaks op de straat ingeplant zuidelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag, oorspronkelijk vier traveeën (18de eeuw) en drie traveeën links toegevoegd in de 19de eeuw, onder zadeldak. Aan de straat gebouwde schuur.


ID: 36466 | Bouwkundig element

't Goed te Idegem

Burg. Van Gansberghelaan 5 (Merelbeke)
Vroeger omgrachte achterin gelegen hoeve met geasfalteerde toegangsweg aanvangend bij twee bakstenen hekpijlers. Lang zuidelijk georiënteerde boerenwoning, vroeger opgevat als tweegezinswoning. Eén bouwlaag en negen traveeën, met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten zuidoosten in U-vorm gebouwde dienstvleugels met dwarsschuur, stallen en wagenhuis rondom gemetste mestvaalt.


ID: 36471 | Bouwkundig element

Goed ten Ulenbrouck

Driesstraat 1 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Voorerf gedeeltelijk afgesloten door een omheiningsmuur en een ijzeren hek met toegangshek tussen zware, vierkante bakstenen pijlers. Zuidelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw. Gewitte bakstenen dwarsschuur tegenover de woning.


ID: 36472 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Driesstraat 2 (Merelbeke)
Zuidelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag met aansluitende stallen links, onder zadeldak, in kern waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Op het voorerf ingeplante bakstenen dwarsschuur van vijf traveeën met een centrale rechthoekige doorrit en zadeldak. Linker zijpuntgevel met muurvlechtingen, drie rijen luchtgaten en topankers die het jaartal 1766 vormen.


ID: 36333 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Fraterstraat 123 (Merelbeke)
Schuin ingeplant voormalig boerenhuis, naar verluidt vroeger afhangend van het zogenaamde Kasteel Rotsart de Hertaing en in kern waarschijnlijk uit de 18de eeuw, aangepast in de 20ste eeuw.