Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 46895 | Bouwkundig element

Hoeve Groote Hoef

Hazenpad 2, Hoevestraat 33 (Merksplas)
Hoeve met losse bestanddelen, woonstalhuis met schuur, karrenschob, bakhuis en boswachtershuis.


ID: 46896 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heiseneinde 57 (Merksplas)
Hoeve met woonstalhuis van vijf + drie traveeën en driebeukige langsschuur van vijf traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 46899 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen 't Hofke

Hoevestraat 57 (Merksplas)
Hoeve met beukenhaag aan de straat en notelaar voor de stal, huidig woonstalhuis van tien traveeën onder zadeldak, opklimmend tot circa 1859.


ID: 200622 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Ossenweg 3 (Merksplas)
Langgestrekt complex bestaande uit stalgedeelte uit het vierde kwart van de 19de eeuw en aansluitende gebouwen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, in gebruik sinds 1920.


ID: 32773 | Bouwkundig element

Neerhof

Armentierssteenweg 26 (Mesen)
Huidige wederopbouwhoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen gekenmerkt door geaccentueerde streekeigen bouwelementen; teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Baksteenbouw; pannen zadeldaken onder meer met dakvensters en -kapellen; zijtuitgevels; houten kruiskozijnen....


ID: 32789 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Nieuwkerkestraat 19 (Mesen)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920; teruggaand op de regionale hoevebouw. Boerenwoning en stalvleugel in L-vorm opgesteld ten noorden van een begrint erf met dwarsschuur ten zuidoosten en geasfalteerde oprit. Drenkput ten westen nabij de straat.


ID: 32795 | Bouwkundig element

De Twaalf Bunders

Rijselstraat 32 (Mesen)
Na de Eerste Wereldoorlog hier nieuw gebouwde hoeve door het Koninklijk Gesticht van Mesen ter vervanging van het verwoeste neerhof van het vooroorlogse Gesticht ondergebracht in het vroegere abdijcomplex. Langgestrekte hoeve ten noordwesten van een nog deels gekasseid erf met verspreide trommels en kapitelen van zandstenen zuilen afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk.


ID: 32797 | Bouwkundig element

Hoeve Nazareth

Rijselstraat 34 (Mesen)
Wederopbouwhoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen, zie de geaccentueerde streekeigen kenmerken.


ID: 32798 | Bouwkundig element

Hoeve Bethléem

Rijselstraat 45 (Mesen)
Na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat heropgebouwde hoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen herkenbaar aan de geaccentueerde streekeigen bouwelementen. Hoeve met losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels begrint, deels gekasseid rechthoekig erf met boerenhuis, stal, schuur met wagenhuis en vaalt; gekasseide erfoprit aan straatzijde gemarkeerd door twee zandstenen zuilen opgebouwd uit gerecupereerde trommels en twee veelzijdige kapitelen met bogenfries afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk.


ID: 89991 | Bouwkundig element

Hoeve met oudere kern

Aststraat 2 (Meulebeke)
Hoeve met oudere kern, minimaal opklimmend tot de 17de eeuw en in de loop van onder meer de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 staan twee evenwijdige, haaks op de straat georiënteerde volumes op een beboomd erf weergegeven. Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden enkele bijkomende nutsgebouwen en een boomgaard aan de zuidzijde weergegeven.