1161 resultaten
ID: 307066 | Bouwkundig element
Mechelsesteenweg (Vilvoorde)
Grafteken in socialistisch realisme voor Frans Gelders uit 1949 naar ontwerp van beeldhouwer René Boschmans.
ID: 307193 | Bouwkundig element
Doornakkerstraat 25-29 (Gent)
Appartementsgebouw uit het midden van de jaren zestig naar een ontwerp van Jean Van den Bogaerde met toepassing van modernistische principes zoals dat van de minimumwoning, het open plan en de doorzonning.
ID: 307591 | Bouwkundig element
Koninklijkelaan 117 (Antwerpen)
Burgerhuis in cottagestijl, als eigen woning gebouwd door de architect Guillaume Peeters, naar een ontwerp uit 1925.
ID: 308255 | Bouwkundig element
Spoorwegwegel (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn. Het is de grootste bunker van het bruggenhoofd, voorzien op de opstelling van twee 75mm kanonnen en twee mitrailleur.
ID: 50761 | Bouwkundig element
Nauwstraat 5-7 (Mechelen)
Voor het eerst vermeld in 1647, in de tweede helft van de 18de eeuw werd het pand nummer 5 samengevoegd met de woning nummer 7 de ‘gulden sleutel’.
ID: 71866 | Landschappelijk element
Gemeneweidestraat (Brugge)
Aarden fort uit het begin van de 18de eeuw, door de Franse genietroepen aangelegd bij het begin van de Spaanse successieoorlog. Het oorspronkelijk 22,5 ha grote fort is opgebouwd uit wallen, grachten, bastions en een middenplein.
ID: 308375 | Archeologisch geheel
Damse Vaart-Noord, Krinkeldijk, Natiënlaan, Oostkerkestraat, Oude Westkapellestraat (Damme)
Hoeke maakt deel uit van het verdwenen middeleeuws havennetwerk van Brugge.
ID: 7601 | Bouwkundig element
Nijverheidstraat 1-11, Stuivenbergplein 75-80, Van Kerckhovenstraat 100, Wilgenstraat 21-27 (Antwerpen)
Het sociaal wooncomplex is gelegen in de wijk Stuivenberg (of de Seefhoek), een grote volkswijk in de 19e-eeuwse gordel en omvat het volledig trapezoïdaal bouwblok begrepen tussen het Stuivenbergplein, de Van Kerckhoven-, Nijverheids- en Wilgenstraat. Het complex werd gebouwd in opdracht van Onze Woning (heden Woonhaven), een lokale Maatschappij voor Goedkope Woningen die in 1929 werd opgericht door de Commissie van Openbare Onderstand (C.O.O.) van Antwerpen.
ID: 135038 | Landschappelijk geheel
Geel (Geel), Herentals (Herentals), Lichtaart (Kasterlee), Poederlee (Lille), Olen (Olen)
Dit gebied situeert zich in de Centrale Kempen te Herentals en Kasterlee. Het noordelijke deel, op een Tertiare rug, betreft een aaneengesloten geheel van stuifzandduinen met deels natuurlijke en deels antropogene vennen. Dit gebied, aanvankelijk heide, werd in de 19de eeuw bebost met naaldhout. Het wordt door een duidelijke steilrand gescheiden van het zuidelijke vlakkere deel dat aansluit bij het alluvium van de Kleine Nete, dat overheerst wordt door een paraboolduin, weilanden, de Snepkesvijver en een rastervormige wegenpatroon en grachtenstelsel. De combinatie van het hoger gelegen reliëfrijk bosgebied, de lager gelegen Kleine Netevallei met weilanden en de open waters, zorgt voor een contrastrijk aantrekkelijk landschap met mooie zichten. De wisselende abiotische condities leveren een gevarieerde plantengroei op en bieden een geschikt habitat voor talrijke vogels.
ID: 307509 | Landschappelijk element
Uitkerke (Blankenberge), Brugge (Brugge), Zuienkerke (Zuienkerke)
Middeleeuwse binnendijk tussen Brugge en Uitkerke (Blankenberge), bijna 11 km lang. In de middeleeuwen stond de dijk bekend onder de benaming Gentele, later als Blankenbergse dijk. De dijk is een belangrijk landschapselement in de cultuurhistorie van dit gebied, omdat het samenhangt met de ingebruikname van de kustvlakte door de mens in de middeleeuwen.