Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1968 resultaten


ID: 19595 | Bouwkundig element

Huis en herberg D'hespe

Prinsenhof 13 (Gent)
Ruim onderkelderd breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, volgens archiefstukken voormalig huis en herberg zogenaamd "D'hespe" en opgetrokken in 1824. Rechthoekige doorgang rechts verleent toegang tot een smal geplaveid straatje dat leidt naar de kloostertuin van de ongeschoeide karmelieten. Aan de linkerkant is het straatje afgezet met een viertal huisjes van één bouwlaag met verankerde en geschilderde bakstenen lijstgevel en rechthoekige muuropeningen.


ID: 19612 | Bouwkundig element

Herberg De Crone

Prinsenhof 99-101 (Gent)
Hoekhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, gesplitst in twee woningen, met bepleisterde en geschilderde voorgevel, volgens archiefstukken van 1790. Gedeeltelijk behouden 19de-eeuwse winkelpui.


ID: 25750 | Bouwkundig element

Hotel Haemelinck

Sint-Baafsplein 10, 10A-B (Gent)
Enkelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, uit 1739 met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel qua structuur aansluitend bij de Lodewijk XIV-stijl. Van het vermoedelijk 14de-eeuwse herberg Roosencranscken rest de achterbouw: breed gebouw van twee bouwlagen onder sterk hellend zadeldak met zijpuntgevel.


ID: 26916 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Kruis-Winkeldorp 112C-D (Gent)
Herenhuis, heden behorend bij het klooster en rusthuis van de zusters van Sint-Jozef. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak, in de waaier van centraal deurvenster gedateerd 1779. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel in classicistische stijl.


ID: 18721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 26420 | Bouwkundig element

Café De Flonke

Varendrieskouter 225, Varendriesstraat 1 (Gent)
Café, reeds vermeld in de tweede helft van de 18de eeuw, doch later verbouwd. Eertijds groot logementshuis waar voerlieden uit het Nevelse overnachtten. Heden ruim huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 8367 | Bouwkundig element

Herberg Ons Huis

Denderstraat 33-35 (Geraardsbergen)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak met aansluitende poorttravee. Lijst- en topgevel in eclectische stijl, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 8484 | Bouwkundig element

Herberg 't Hemelrijk

Oudeberg 2 (Geraardsbergen)
Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint.


ID: 301936 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen en omgeving

Bruidstraat, Kasteelstraat, Kerkstraat, Neerhofstraat (Gistel)
De omgeving van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen te Gistel wordt enerzijds gekenmerkt door de open ruimte van de voormalige kerkhofsite. Anderzijds wordt de omgeving bepaald door de bebouwing aan de koorzijde.


ID: 52067 | Bouwkundig element

Feestzaal 't Gravenhof

Neerhofstraat 9 (Gistel)
Tot voor kort feestzaal zogenaamd "'t Gravenhof" van circa 1911, gebouwd door Alfred Ronse (1876-1962) als afspanning bij de kerk, uitgebreid als feestzaal in 1971 (achterzijde).