Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1871 resultaten


ID: 21515 | Bouwkundig element

Hoeve Op den Alversberg

Hoog Keizel 48-50 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan het woonhuis in kern opklimt tot de 17de eeuw, en de andere gebouwen dateren uit de 19de een 20ste eeuw. Gebouwen gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.


ID: 134546 | Landschappelijk element

Alvergoed

Hoog Keizel 48-50 (Diepenbeek)
Bosparkje op historische site, aangelegd in de 19de eeuw bij een jachtpaviljoen als onderdeel van een oudere hoeve.


ID: 21562 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Lutselusstraat 157 (Diepenbeek)
Langgestrekte hoeve met ordonnantie: stal-woonhuis, van circa 1900. De hoeve is gedeeltelijk omgeven door een meidoornhaag en voorafgegaan door een eikendreef.


ID: 135126 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Zwarte Beek van Meldert tot Zelem

Schaffen (Diest), Halen, Zelem (Halen), Lummen, Meldert (Lummen)
De benedenloop van de Zwarte Beek vloeit vanaf Meldert (Lummen) in zuidwestelijke richting, om voorbij Zelem (Halen) op te gaan in de vallei van de Demer. De beek kronkelt hier tussen steeds hogere getuigenheuvels. De Zwarte Beek is nog één van de zeldzame waterlopen die haar natuurlijke meandering behouden heeft. Behalve de heuvelruggen komt ten zuiden van de vallei een aantal depressies voor: de Goren, Gorenbroek, Lange Beemden, Bakelbroek, de Leunen en het Rotbroek. Rond het straatdorp Zelem is het landschap aantrekkelijk en gevarieerd met gave vergezichten over de vallei en landschappelijk waardevolle elementen zoals holle wegen, bomenrijen en houtkanten.


ID: 134484 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Groot Asdonk met tuin

Asdonkstraat 39-41 (Diest), Asdonkstraat (Tessenderlo)
De hoeve van Groot Asdonk, met huis van plaisantie, werd rond 1760 door Arnold Cox gebouwd op de 'Brabantse Hoek', een gebied van natte podzolbodems, heide en vennen, op de grens met Tessenderlo-Engsbergen. Cox was jurist en drossaard van Diest, en stamde uit een Maaslands geslacht, waaruit de rentmeesters van Aldenbiezen werden gerekruteerd. Het geheel is omgeven door 'Jardin anglais' of 'anglo-chinois' van 6 hectare ; vermoedelijk aangelegd rond 1810 op oude kleiwinning; verrukkelijk labyrint van eilandjes, landtongen, landengten, kanaaltjes, heuveltjes, uitbundig slingerende paden tussen bemoste walletjes, rododendronmassieven en enkele zeldzame soorten eik.


ID: 134481 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Remaks

Bosmansstraat 15, 20-22 (Diest)
De hoeve die de historische kern uitmaakt van het huidige landgoed Remaks wordt voor het eerst vermeld in 1610. Het nieuwe 'kasteel' werd in 1909 gebouwd door Adolf Verstappen, ongeveer 100 m ten zuidwesten van de Remakshoeve. Het werd opgetrokken in neotraditionele bak- en zandsteenstijl. Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare waarvan een derde bebost; twee kleine vijvers en kleine heuvel als eindpunt van een vista; enkele zeldzame bomen.


ID: 134480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein 't Zand

Klappijstraat 12, Turnhoutsebaan 139 (Diest)
Een 17de-eeuwse hoeve vormt de kern van het domein. In 1868 bouwt aannemer en katholieke volksvertegenwoordiger Joseph-Adrien Beeckman een groot, neoclassicistisch landhuis. De oude hoevegebouwen werden door Beeckman op gepaste wijze heraangekleed tot kasteelhoeve en remise, in dezelfde neoclassicistische stijl als het kasteel. Later werden nog 'moderne' elementen toegevoegd, onder meer in 1880 een "broeikas" en in 1906 zelfs een "electriciteit werkhuis". Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare, met kleine vijver met boogbrugje; door bosplantsoen overschaduwde oprijlaan; oppervlakkige landschappelijke aankleding van de beemden ten noordwesten van het kasteel in 1910-1930; relicten van de oorspronkelijke beplantingen.


ID: 134479 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Tuin Galgenberg met folly

Leuvensesteenweg 301 (Diest)
Landgoed van 2 hectare, met lusthof op steile helling; aangelegd en beplant tussen 1848 en 1910. Verbouwing van lusthof tot villa in 1910. Op het hoogste punt van het landgoed een unieke 'folly' in de vorm van een afgeknotte kegel van los gestapelde ijzerzandstenen. Extravert aanlegconcept, voorbeeld van een 'geleend landschap'.


ID: 135147 | Landschappelijk geheel

Koekelarebos, Praatbos en kasteeldomein Ter Heyde

Vladslo (Diksmuide), Bovekerke, Koekelare (Koekelare)
Dit gebied is gelegen op een uitloper van het plateau van Wijnendale. Het omvat de boscomplexen van het Praatbos en de bossen rond Koekelare-Pottebezem met het bijhorende bosarboretum dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd. Het arboretum omvat een uitgebreide collectie park- en bosbomen in diverse soorten en variëteiten. Het vertoont een opvallend grondplan met polygonale structuur. In het gebied liggen heel wat brongebieden van beken (Kamarde-, Kasteel- en Westbeek). Rond de brongebieden en in de valleien liggen vaak enkele bospercelen tussen een mozaïek van wei- en akkerlanden. In het Praatbos zijn nog enkele relicten van de Eerste Wereldoorlog waaronder een Duitse begraafplaats, enkele bunkers en een Duits oorlogsgedenkteken. Het zuidelijk gelegen kasteeldomein Ter Heyde ligt ingebed in een bos op het bronniveau van de Kasteelbeek.


ID: 209216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasseiweg Vladslostraat - Bovekerkestraat

Bovekerkestraat (Diksmuide), Vladslostraat (Koekelare)
Het begin van de straat (dorpskern) is aan het einde van de 20ste eeuw heraangelegd in betonklinkers. Bij een tweede stuk is het gekasseide wegdek heraangelegd (overgang naar het landelijk gebied). Het tonronde profiel is hierbij bewaard, de veldborduren zijn hier echter vervangen door betonnen boordstenen.