Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 133011 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Eikerheide (Bornem)
Op de hoek van de Eikerheide met de Woestijnstraat staat aan de straatzijde van een perceel een geschoren haag van ca. 2 meter hoog. De afsluitingshaag bestaat uit meidoorn. Het is echter op terrein niet duidelijk of ze ooit als veekering dienstig is geweest. De haag wordt op traditionele wijze onderhouden door ze periodiek te scheren.


ID: 133014 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Eikerheide (Bornem)
Dwars op de Eikerheide staat een knotwilgenrij die de perceelsrand van drie weilanden markeert. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 133018 | Landschappelijk element

Eikendreef

Eikerheide (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d. wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. Met uitzondering van deze eikendreef zijn nu de meeste dreven heraangeplant met populieren. Deze intacte mooi ontwikkelde eikendreef geeft ons nog een beeld van hoe het gebied er vroeger moet uitgezien hebben.


ID: 133020 | Landschappelijk element

Houtkanten

Eikerheide, Spuistraat (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d., wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. De ca. 1000 lange dreef heeft een bomenetage van snelgroeiende populierenklonen. Onder de populierenrijen bevind er zich in de bermen van de Koolputdreef een hakhoutetage. Het is een gevarieerde houtkant die bestaat uit Zomereik met toevoegingen van Vuilboom, Ratelpopulier, Schietwilg en Hazelaar die als hakhout werden beheerd.


ID: 133021 | Landschappelijk element

Drie knoteiken

Eikerheide (Bornem)
Op de perceelsrand van een weide staat het restant van een oude knoteikenrij.


ID: 133019 | Landschappelijk element

Houtkant met hazelaar

Eikerheide 6 (Bornem)
Een houtkant die uit hoofdzaak bestaat uit hazelaar met toevoegingen van mispel, zomereik en haagbeuk staat op de perceelsgrens van het erf met de aanpalende dreef. De hazelaars staan in een dicht plantverband waardoor de houtkant als afsluiting functioneert. Hazelaar en mispel zijn soorten waarvan de vruchten werden geoogst. Hazelaar, zomereik en haagbeuk lenen er zich toe om als hakhout te worden beheerd.


ID: 133026 | Landschappelijk element

Kapelhof met winterlinde en haagbeukhaag

Eikevlietbaan (Bornem)
Volgens aloude traditie werd hier bij de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand een kapelboom en een afsluitingshaag aangeplant.


ID: 133025 | Landschappelijk element

Geleide schermbomenrij

Eikevlietbaan 1 (Bornem)
De leibomenrij beschermd het woonhuis tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn in een verticaal vlak geleid vanaf de onderste dakrand.


ID: 133009 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomereik

Groenstraat (Bornem)
Langs de perceelsgrens van een met grachten afgeboord weiland staat een enorme zomereik met een stamomtrek van 330 cm. Het is een oude snoeivorm waarbij alle zijtakken periodiek werden gesnoeid. Deze traditionele snoei wordt het kandelaren genoemd en staat gekend omwille van het gebruik voor loofvoedering en het oogsten van brandhout. In Engeland wordt deze oude snoeitechniek “shredding” genoemd.


ID: 133005 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Hendrik Muyshondtstraat 44 (Bornem)
Op traditioneel wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden tegen kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.