2943 resultaten
ID: 78909 | Bouwkundig element
St.-Kwintensstraat (Damme)
Parochiekerk van Oostkerke, gelegen in een ommuurd kerkhof waarrond de belangrijkste straten van het kerkdorp lopen. Monumentale vroeggotische westtoren uit eerste helft 13de eeuw, en schip uit tweede helft 13de eeuw. Na vernieling tijdens de Tweede Wereldoorlog getrouw gereconstrueerd in de periode 1952-54 onder leiding van architect Luc Viérin, met behoud van oorspronkelijke muurfragmenten en hergebruik van oorspronkelijke stenen.
ID: 78997 | Bouwkundig element
Stationsstraat 56A (Damme)
Voormalig stationsgebouw van Sijsele gelegen aan de oude spoorwegbedding Brugge-Eeklo aangelegd in 1862; sinds september 2005 herbestemd tot jeugdhuis. Eenvoudig stationsgebouw, dieper gelegen aan de westzijde van de Stationsstraat, ten noorden van het deels gekasseide Oud Spoorwegpad. Opengewerkte betonnen afsluiting aan oostzijde. Vrijstaand witgeschilderd, deels gecementeerd bakstenen volume op (deels) gecementeerde en zwartgeschilderde plint.
ID: 78850 | Bouwkundig element
Vissersstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1867-1869 ter vervanging van een in kern 16de-eeuwse kerk. Kerk gelegen in rechthoekig kerkhof, ommuurd met lage bakstenen muur, waarin ten westen een elektriciteitscabine. In de oosthoek, een rood bakstenen lijkhuisje in neogotische stijl. Kerk, opgetrokken op een kruisvormig grondplan, bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdkoor, geflankeerd door twee vlak afgesloten zijkapellen, een kruisbeuk, een driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën; ten westen van de hoofdbeuk bevindt zich de vierzijdige westtoren
ID: 78855 | Bouwkundig element
Vissersstraat 103, 107 (Damme)
Complex van drie haaks op de straat geplaatste gebouwen waarin tussen 1890 en 1926 brouwerij Tanger was gevestigd. Brouwerswoning is herenwoning met boomgaard van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (1837); aan straatkant lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Tuin omgeven door een bakstenen muur; hek tussen vierkante pijlers met arduinen dekplaat. Parallel, op nummer 105, het voormalige koetshuis.
ID: 54539 | Bouwkundig element
Clemensstraat 3 (De Haan)
Hoekhuis met de Vlissegemstraat, gelegen aan het kerkhof van de Sint-Clemenskerk. Zogenaamd "Kloosterhof" (zie houten bord) met achterliggende ommuurde tuin.
ID: 54538 | Bouwkundig element
Clemensstraat 8 (De Haan)
Vrijstaande en beeldbepalende voormalige pastorie met voortuintje op de hoek met de Vlissegemstraat, heden in gebruik als bibliotheek. Ontworpen door provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge) en gebouwd in 1873 ter vervanging van een ouder pand.
ID: 54609 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsplaats 5 (De Haan)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site met kerk, pastorie en dorpsplaats afgebeeld binnen een rechthoekig, omhaagd perceel ten oosten afgebakend door het verloop van de Dorpzwin.
ID: 54607 | Bouwkundig element
Dorpsplaats 5A (De Haan)
Classicistische kerk, ingeplant bij de Dorpsplaats, ten westen van de Warvinge en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens. Deels bewaard omlopend bakstenen pad in visgraatverband. Sacristie aangebouwd naar plannen van Antonius Verbeke uit 1888-1889.
ID: 54610 | Bouwkundig element
Dorpsplaats 6 (De Haan)
Mogelijk onderpastorie met achterliggende ommuurde tuin.
ID: 54624 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 5-7 (De Haan)
De wet Van Humbeeck van 1879 zet de schoolstrijd in gang waardoor in Vlissegem als reactie een vrije school wordt opgericht. Pastoor Joannes De Schryvere moet instaan voor een nieuw schoolgebouw en het aanwerven van de leerkrachten. De zusters van de Heilige Kindsheid uit Ardooie komen zich vestigen op Vlissegem om er les te geven.