Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 84468 | Bouwkundig element

Schoolhuis

Deinzestraat 14 (Dentergem)
Dubbelwoonst van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gebouwd in 1872 door aannemer Henri Baert uit Tielt, naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Angelus De Lancker. Doet in de eerste plaats dienst als schoolhuis bij de in hetzelfde jaar opgetrokken gemeenteschool (thans verdwenen). Bruine bakstenen lijstgevel, geritmeerd door traveenissen met bovenaan een tandlijst.


ID: 84319 | Bouwkundig element

Vrije basisschool

Dreve 50 (Dentergem)
In 1829 wordt hier een officiële school opgericht. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) achterin gelegen, op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Ecole" aangeduid. Na de sloop, in 1939, wordt na de oorlog een nieuw gebouw opgericht, deze wordt geopend in 1951. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen schilddak en met een lage, arduinen plint. Links een brede inkom met arduinen omlijsting en onder een betonnen luifel.


ID: 84513 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters van de Heilige Jozef en kostschool voor meisjes

Kapellestraat 8 (Dentergem)
Een nieuw gebouw wordt, volgens kadastergegevens, opgericht circa 1847, deze is zeker in 1874 vervangen door een nieuw en groter complex. Het aantal klassen wordt uitgebreid, een kapel gebouwd en een kantwerkschool opgericht. Verder is er sprake van een grot en een park. Er volgen nog verschillende uitbreidingen.


ID: 84551 | Bouwkundig element

Gemeenteschool De Wegwijzer

Markegemstraat (Dentergem)
Op de plaats van een oudere bebouwing (zie Primitief Kadasterplan, circa 1830) laat de gemeente circa 1860 een school oprichten. Deze wordt volgens het kadaster eerst circa 1908 en vervolgens circa 1963 uitgebreid. Achterin gelegen en met bijkomende ingang via het Hondiuspark (zie Oostdreef). Inkom aan de straatzijde met aan beide zijden een gedenkplaat als eerbetoon aan twee vooraanstaande Wakkenaars.


ID: 84381 | Bouwkundig element

Vrije basisschool en rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht

Statiestraat 53 (Dentergem)
Complex van een vrije basisschool en een rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht. Het geheel bestaat uit een lange straatvleugel uit 1963 met achteraan drie dwarsvleugels. De oorsprong gaat terug tot 1798 wanneer een drietal zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de 7 weeën uit Ruiselede een school oprichten in Dentergem. In 1861 stichten de zusters een klooster dat onder meer uitgebreid wordt met een 'hospitael' en een kapel. Ten oosten van de parking staat nog een bakstenen wagenhuis en schuur.


ID: 84499 | Bouwkundig element

Klooster en school

Wakkensesteenweg 11 (Dentergem)
De katholieke school in Oeselgem gaat van start in 1879. In dat jaar worden de eerste gebouwen opgetrokken op de huidige locatie in de Wakkenstraat. De zusters van 't gelove uit Tielt staan in voor het verschaffen van het onderwijs, de familie 't Felt (zie nummer 15) draagt de kosten voor de bouw van de school en de familie Vermeersch levert de grond. Grond en gebouwen blijven eigendom van de familie Vermeersch. In 1884 wordt de vrije school aangenomen door de gemeente. De zusters blijven echter instaan voor het onderwijs.


ID: 75521 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster

Hannekestraat 22 (Dessel)
Circa 1902 bouw van een U-vormig complex naar ontwerp van G. Renders, bestaande uit een achterin gelegen kloosterhuis met aansluitende kapel en vóór het klooster, twee klassenvleugels.


ID: 75535 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Lorzestraat 37 (Dessel)
Circa 1925 bouw van een nieuwe gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning in de Lorzestraat, naar ontwerp van J. Taeymans.


ID: 75568 | Bouwkundig element

Jongensschool en meisjesschool met klooster

Meistraat 148, 157 (Dessel)
Twee schuin tegenover elkaar gelegen schoolcomplexen; oudste gedeelten gebouwd circa 1932 naar ontwerp van S. Leurs.


ID: 35664 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Destelbergen en gemeenteschool

Dendermondesteenweg 462 (Destelbergen)
Gemeentehuis en gemeenteschool, volgens opschrift gevelsteen gebouwd in 1872 naar ontwerp van architect Modeste De Noyette. Breed, landelijk officieel gebouw bestaande uit een lage langsvleugel met zadeldak tussen gelijkaardige twee verdieping hoge dwarsvleugels met zadeldak.