Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 43794 | Bouwkundig element

Vredegerecht van het kanton Sint-Maria-Horebeke

Kerkplein 9 (Horebeke)
Oorspronkelijk vredegerecht van het kanton Sint-Maria-Horebeke, tot de bouw van het nieuwe vredegerecht-gemeentehuis in 1895. Op de straat ingeplant eenvoudig bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak.


ID: 74198 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sint-Kornelis-Horebeke en café

Sint-Kornelisplein 4 (Horebeke)
Alleenstaand huis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak, volgens kadasterarchief voorheen schuur omgebouwd tot woonhuis in laatste kwart 19de eeuw.


ID: 80627 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Helchteren en school

Sint-Trudoplein 14 (Houthalen-Helchteren)
Alleenstaand breedhuis met dubbelhuisopstand, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 80583 | Bouwkundig element

Postkantoor en twee personeelswoningen

Varenstraat 22-24, 52 (Houthalen-Helchteren)
Drie gebouwen van hetzelfde type, waarbij nummer 22 naar verluidt aanvankelijk reeds de functie had van postkantoor; twee traveeën en twee bouwlagen onder tentdak, vermoedelijk van 1938-40.


ID: 79556 | Bouwkundig element

Onderpastorie Stil Geluk en noodkerk

Diksmuidestraat 14, 14A (Houthulst)
Onderpastorie uit de jaren 1920; inslag van de regionale art deco zie middenrisaliet verticaal geritmeerd door middel van overhoekse fries, gestileerde voluten, metselverbanden en simili sierelementen. Links aansluitend: noodkerk uit de jaren 1920, doch nooit als dusdanig gebruikt maar wel als bureel van weldadigheid en parochiezaal.


ID: 79588 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Merkem

Kouterstraat 26 (Houthulst)
Voormalig gemeentehuis, zie opschrift en het in baksteen uitgevoerde gemeenteschild, respectievelijk links en boven het portaal. In 1923, volgens jaarankers, gebouwd naar een nieuw ontwerp van architect Théo Raison (Brugge).


ID: 79595 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Kouterstraat 55-63 (Houthulst)
Voormalige rijkswachtkazerne heropgebouwd in de jaren 1920 ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde Nationale Gendarmerie. Vrijstaande en gekoppelde lage woningen onder pannen zadeldaken met getrapte zijgevels ingeplant naar analogie van het tuinwijkidioom, zie voorliggende tuintjes afgesloten door laag bakstenen muurtje en hekken tussen baksteenpijlers en geschikt rondom dieper in gelegen gekasseid binnenplein.


ID: 79450 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Houthulst

Markt 1 (Houthulst)
Gemeentehuis van 1935-1936 (inhuldiging op 27 september 1936) naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). Het gemeentehuis werd gebouwd na de herkenning van Houthulst als onafhankelijke gemeente in 1928.


ID: 79532 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Klerken

Smissestraat 18 (Houthulst)
Vóór de Eerste Wereldoorlog doet een herberg op de dorpsplaats dienst als gemeentehuis (in de nabijheid van de kerk). Deze herberg wordt tijdens de oorlog verwoest. Na de oorlog wordt een gemeentehuis gebouwd op de plaats waar vóór de oorlog sinds circa 1880 de gendarmerie gevestigd was. Gebouwd in 1924-1927 naar ontwerp van architect Paul De Taeye (Gent). Rode baksteenbouw uit de jaren 1920. Twee haaks op elkaar gestelde volumes onder zadeldaken (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen in geelbakstenen omlijsting. Vernieuwd houtwerk.


ID: 216746 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en gemeenteschool van Neerijse

Donkerstraat 1-3, Dorpsstraat 68 (Huldenberg)
Voormalig gemeentehuis uit het derde kwart van de 19de eeuw met achterliggende gemeenteschool van Neerijse. Tegen de voorgevel van het gemeentehuis bevindt zich een oorlogsgedenkteken van de Eerste Wereldoorlog.