Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

604 resultaten


ID: 16947 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Flora

Kasteellaan 1-4 (Veurne)
Neoclassicistisch landhuis opgericht in 1851. De ten oosten gelegen gebouwen zijn oorspronkelijk als jeneverstokerij ontworpen, doch als hoevegebouwen benut. Verblijfplaats van Koninklijke Familie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Thans kasteelhoeve met losse, L-vormige opstelling van kasteel en dwarsschuur met aanleunende stallingen en nutsgebouwen. Rondom een parkje met vijver en formele voortuin met gazonparterre.


ID: 17000 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ketseweg 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) rondom onverhard rechthoekig erf; regenput voor de dwarsschuur.


ID: 17033 | Bouwkundig element

Hoeve De Roode Poort

Knollestraat 5 (Veurne)
18de-eeuwse hoeve met rest van wal ten zuiden, gelegen aan de baan, nabij de Krommegracht en de dorpskom van Eggewaartskapelle. L-vormige opstelling van witgekalkt bakstenen boerenhuis (nok loodrecht op de straat), toegangspoort en stallingen (parallel aan de straat) rondom rechthoekige vaalt, omgeven met bakstenen paden; uitbreidingen uit 19de en 20ste eeuw aan noordkant.


ID: 16890 | Bouwkundig element

Hoeve Schapenhof

Kwadestraat 25 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels onverhard erf met laag ommuurde vaalt en gekasseid pad. Inplanting aan straat. Gietijzeren toegangshek. Regenwaterput tegen erfgevel van boerenhuis. Ten westen, rest van omwalling en boomgaard.


ID: 16762 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Oosthoekstraat 3 (Veurne)
Mooi ingeplante en grotendeels omhaagde hoeve van het langgestrekte type (nok parallel aan de straat) met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte naar het zuiden georiënteerde hoevegebouwen van één bouwlaag; respectievelijk van west naar oost, stal + dwarsschuur + boerenhuis.


ID: 16958 | Bouwkundig element

Hoeve Zwaanhof

Palinghoekstraat 11 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen van witgekalkte verankerde baksteen rondom deels verhard erf. Ten noordoosten, boerenhuis en bakhuis op nog grotendeels omwalde terp, deels begraasd, deels met sier- en moestuin.


ID: 17014 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sikkelstraat 7 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt achter de stal. De hoevegebouwen omvatten een boerenwoning met 18de-eeuwse kern, een stal uit de 18de eeuw, een dwarsschuur met aanleunend wagenhuis, eveneens 18de-eeuws, en een bakhuis.


ID: 17015 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westmoerstraat 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde (?) hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen) rondom begrint, rechthoekig erf met bakstenen stoepen en voetpad. Ten noordwesten, met lage bomen onder meer wilgen, afgezoomde rest van omwalling aansluitend bij ondergelopen ommuurde vaalt achter het stalgebouw.


ID: 16838 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wulpendammestraat 180 (Veurne)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom verhard erf met vaalt in het midden. Ten noordoosten, rest van omwalling. Inplanting aan straat.


ID: 16837 | Bouwkundig element

Hoeve Verbrande hofstede

Wulpendammestraat 35 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen volgens Ferrariskaart (1771-1778); thans met reminiscenties aan het langgestrekte type, zie boerenhuis met rechts aanleunende recentere stalvleugel aan noordwestelijke erfzijde; ertegenover, zuidoostelijke stalvleugel. Deels gebetonneerd en geasfalteerd erf met vaalt. Inplanting aan straat.