Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 84619 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Kersenhof

Oosthoekstraat 35 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. De site staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis wordt volgens het kadaster vergroot circa 1902. Erftoegang tussen bakstenen hekpijlers met kapelletje in de rechterpijler met beeld van Maria met Kind. Woonhuis en bijgebouwen liggen rechts van een onverharde oprit. Verankerde baksteenbouw onder pannen (mechanische) zadeldaken.


ID: 84365 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouwkapel

Pontbrouckstraat (Dentergem)
De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Dateert wellicht uit de 19de eeuw, staat aangeduid op de kaart van Vandermaelen (circa 1850). Witbeschilderde, bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje bekroond met een smeedijzeren kruis. Betraliede segmentboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 84484 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen met magazijn

Staatsbaan 21-23 (Dentergem)
Samenstel van twee dubbelhuizen uit het interbellum met aansluitend magazijn. In zijgevel gedateerd "1920", door middel van gevelsteen onder beeldnis met beeld van Maria met Kind. Volgens het kadaster zijn nummer 23 en het magazijn opgetrokken circa 1928, nummer 21 in 1943.


ID: 84444 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Goed Ter Hoyen

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.


ID: 84445 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Ter Liere

Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 84447 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen 't Uilke

Tieltstraat 50 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, de site staat op Ferrariskaart (1770-1778) maar met andere configuratie, zie huidig. Woonhuis volgens kadaster opgericht circa 1875 op dezelfde locatie als het vorige. Het bakhuis, volgens kadaster opgetrokken circa 1883 werd vergroot en ingericht als garage.


ID: 84486 | Bouwkundig element

Mariakapel

Vaerestraat (Dentergem)
Recente Mariakapel langs de kant van de weg tegen de afsluiting van een tuin geplaatst. Opgetrokken in rode baksteen op een arduinen plint en onder asymmetrisch zadeldakje. Rondboognis met beeld van Maria.


ID: 84494 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kruiskapel met leilindes

Vaerestraat, Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op noordwestelijke hoek van kruising van de Vaerestraat en de Volderstraat, opgericht circa 1992. Geruggesteund door leilindes in kruisvorm. Spitsboogvormige bakstenen constructie opgetrokken rond een vermoedelijk ouder beeld van de gekruisigde Christus.


ID: 84496 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op de noordwestelijke hoek van de Volderstraat met de Vennebosstraat opgericht in 1984 (zie opschrift), naar verluidt ter vervanging van een oudere kapel. Opgetrokken in rode baksteen en onder pannen zadeldak.


ID: 84454 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis uit het interbellum

Wakkenstraat 32 (Dentergem)
Vrijstaande interbellumwoning volgens kadaster opgetrokken circa 1939. Gescheiden van straat door een voortuin omgeven door een lage bakstenen omheining met arduinen deksteen. Rechts van het pand bevindt zich een oprit met smeedijzeren hek, gevat in bakstenen pijlers. Voorgevel in rode mechanische baksteen op arduinen plint. Licht vooruitspringende inkomtravee en doorgetrokken driezijdige erker in rechtertravee. Zijgevel in rode baksteen met zichtbare verankering en beeldnis met beeld van Maria.