Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 32399 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Daaleindestraat 52-56 (Kortessem)
Gesloten hoeve met losstaande dwarsschuur; oorspronkelijk boerenhuis uit de eerst helft van de 19de eeuw. De bestanddelen zijn gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf.


ID: 32441 | Bouwkundig element

Kasteel Printhagen

Printhagendreef 4 (Kortessem)
Zware vierkante constructie van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder een hoog tentdak met drie dakkapellen en een achthoekige lantaarn als bekroning, in kern uit de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 60921 | Bouwkundig element

Goed te Coucx

Cannaertstraat 30 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed te Coucx". De oudste naamvermelding dateert van 1493. Het gaat om "te Coucx", genoemd in een contract waarin Frans Coucke als bewoner wordt aangeduid. Heden is het een hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. De omwalling werd deels bewaard en wordt ten oosten aangeduid door wilgen. Pannen bedaking.


ID: 59443 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Deerlijksestraat 16 (Kortrijk)
Deerlijksestraat nr. 16. Omwald landhuis met lange erfoprit, reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart (op Ferrariskaart onduidelijk, vermoedelijk wel aangeduid). In oorsprong jachtpaviljoen van één bouwlaag. In 1894: bouw van afsluitingsmuur aan straatzijde met smeedijzeren poort. In 1908 laat de Kortrijkse industrieel C. Destoop-De Poortere een huisje voor de huisbewaarder-tuinier bouwen.


ID: 60694 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Molenhof

Groenestraat 43 (Kortrijk)
Historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Losse, verankerde bakstenen bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met ten noorden woonhuis, ten oosten stallen en ten zuiden schuur. Erf beschaduwd door twee notelaars. Erfoprit gemarkeerd door kapel van 1979.


ID: 60459 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nieuwenhove

Kapelhoekstraat 70-74 (Kortrijk)
Historisch hoeve gelegen ten noorden van de dorpskern op de grens Aalbeke-Marke-Lauwe.  De hoeve was het centrum van de gelijknamige heerlijkheid, een leen afhankelijk van het leenhof van Wakken, op haar beurt een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Van het leen hingen drie achterlenen af, waarvan twee eveneens op Aalbeeks grondgebied. Er was een baljuw en een volledige schepenbank die alle graden van rechtspraak en boeten tot drie pond parisis aankon.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 60863 | Bouwkundig element

Hoeve 't Brouwershof

Kooigemsestraat 12 (Kortrijk)
Beeldbepalende hoeve gelegen ten noordoosten van de dorpskern. Niettegenstaande wordt ze omgeven door velden waardoor ze een baken vormt in het landschap. Heden hoeve met gesloten opstelling bestaande uit boerenhuis, poortgebouw, schuur, stallingen en opslagplaats voor biertonnen, gegroepeerd rondom gekasseide binnenkoer. Ten noorden en zuiden populieren.


ID: 60466 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Lauwsestraat 19 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Jezuïetengoed". De naam verwijst naar het feit dat de hoeve in het ancien régime eigendom was van de paters jezuïeten van Rijsel.