Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1040 resultaten


ID: 60448 | Bouwkundig element

Houtbedrijf Vandecasteele Houtimport

Bergstraat 25, Knokstraat 37, 65, Wolverijdreef 1 (Kortrijk)
Complex bestaande uit burelen, opslagruimten, twee woonhuizen en tuin. Geheel ontworpen door architect Arthur Degeyter en tuinarchitect Paul Deroose in de jaren 1980.


ID: 59398 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koningin Astridpark

Brugsestraat (Kortrijk)
Voorheen het Volkspark. Aangelegd in 1907. Hiervoor werden een 100-tal woningen en enkele beluiken aan de noordzijde van de Brugse- en Meensestraat gesloopt (1905-1906). Ontworpen door stadsarchitect Victor Moulart. Tuin volgens Frans model, vrij symmetrisch en geometrisch opgebouwd, met een waterpartij, twee halfronde overkapte loofgangen van Amerikaanse linden en een formele tuin met rechthoekig gazon.


ID: 59416 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel in empirestijl met tuin

Burgemeester Pyckestraat 2, 2A (Kortrijk)
Kasteeltje gebouwd circa 1820 in empirestijl in opdracht van advocaat en burgemeester L. Pycke. Garage naar ontwerp van Jacques Vierin. Tuin aangelegd in landschappelijke stijl met vijver, natuurstenen zitbank, sierhagen en gevarieerd bomenbestand.


ID: 59417 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Burgemeester Pyckestraat 67 (Kortrijk)
Laat neoclassicistisch landhuis, "Villa des Abeilles" vernield in 1943. In 1947 bouw van nieuw landhuis naar ontwerp van Jacques Viérin. Engelse landschapstuin met vijver. Rechts van landhuis, op plaats van koetshuis en stallen, in 1970 aanleg van Franse tuin naar ontwerp van Jacques Wirtz. De oorspronkelijke tuin met vijvers en "aubette" wordt reeds aangeduid op de Poppkaart (1852).


ID: 59441 | Bouwkundig element

Landhuis

Damkaai 7 (Kortrijk)
Voormalig landhuis, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).  In 1809 weergegeven op een plan voor de aanleg van een riolering. Het landhuis heeft dan een T-vormige plattegrond; er tegenover aan de overkant van een weggetje ligt een aanhorigheid. Ter hoogte van de aanhorigheid is het systematisch patroon van vijvers voor bleekweiden duidelijk zichtbaar, terwijl ter hoogte van het landhuis een systematische aanleg met rechthoekige stroken waarneembaar is (tuin).


ID: 59464 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis 't Hooghe en park

Doorniksesteenweg 218 (Kortrijk)
Landhuis 't Hooghe, volgens de kadastrale mutatieschets in 1844 op een onbebouwd perceel gebouwd in opdracht van F. Goethals-Delevigne. E. Van Hoonacker vermeldt als bouwdatum 1835. Volgens P. Debrabandere krijgt weduwe F. Goethals-Delevigne in 1884 de bouwvergunning voor het veranderen van de gevels van haar eigendom. Pas op de mutatieschets van 1958 worden de twee bow windows en het overluifeld terras toegevoegd. Park in landschappelijke stijl met vijver en ijskelder, waarbij het voorste gedeelte in 1959 werd heringericht als rozentuin.


ID: 59505 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Engelse landschapstuin

Doorniksewijk (Kortrijk)
Voorheen empire landhuis, gelegen achter nummer 140 en gebouwd door de familie Vercruysse en gesloopt in 1985. Behouden tuin in Engelse landschapstijl met vijver, prieel en belvedère.


ID: 59496 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met siertuin

Doorniksewijk 49 (Kortrijk)
Brouwerswoning gebouwd in opdracht van Omer Vander Ghinste, met bijhorende tuin, tuinmuur; koetshuis en tuinhuis. Herenhuis van 1911 naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). De woning vervangt een 19de-eeuws herenhuis. In 1911 bouw van woonhuis met koetshuis en stallingen, serre en klein volume in uiterste noordoosthoek van tuin. Het koetshuis wordt in 1988 uitgebreid aan de oostkant. In 1988 ook toevoeging van de toegang in de Boerderijstraat tot het perceel. Op dat moment is de serre nog aanwezig.


ID: 59516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Willems mote met park

Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.


ID: 59624 | Bouwkundig element

Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)
Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, 18de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.