Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9468 resultaten


ID: 306331 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Rotselaarsesteenweg 21-23 (Leuven)
Deze vrijstaande woning in eenvoudige cottagestijl werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd in 1926 in opdracht van Jan Remy Alloing, hoofdonderwijzer van de eerste gemeenteschool van Wijgmaal. De onderwijzerswoning, opgedeeld in twee wooneenheden, wist mooi zijn oorspronkelijke geveluitwerking, met historisch schrijnwerk, te bewaren.


ID: 306332 | Bouwkundig element

Gekoppelde woningen

Rotselaarsesteenweg 29-31 (Leuven)
Het geheel van twee gekoppelde woningen werd volgens onderzoek van E. Willekens opgericht omstreeks 1919-1930 en vertoont referenties aan de art-decostijl. Voornamelijk nummer 29 bleef erg gaaf bewaard, mede door de intacte gevelafwerking in cimorné en het gedeeltelijk bewaarde schrijnwerk.


ID: 306808 | Bouwkundig element

Villa naar ontwerp van P. Godts

Rotselaarsesteenweg 74 (Leuven)
Deze villa met kenmerken van de expo-stijl werd opgetrokken in opdracht van de heer René Otte. De bouwvergunning werd afgeleverd in 1957. Plannen voor de woning, de tuinafsluiting en tuinaanleg werden opgemaakt door de architect Pierre Godts uit Kampenhout. Deze villa onderscheidt zich van de overige bebouwing in Wijgmaal vanwege de uitgesproken architectuur met invloeden van de expo-stijl. Kenmerken van deze stijl die ook het ontwerp van Pierre Godts typeren, zijn het gebruik van witgeschilderde baksteen, lessenaarsdaken, sterk uitkragende dakranden en luifels, het gebruik van breuksteen en kenmerkende boomerang-deurgrepen aan de voordeur en garagepoort. De grote vensterpartijen die gericht zijn op de tuin, brengen de woning in nauwe relatie met de buitenruimte.


ID: 42596 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Rotselaarsesteenweg 85 (Leuven)
De voormalige Jezuïetenhoeve is één van de vier hoeves die oorspronkelijk gelegen waren langs de weg van Werchter naar Leuven (de huidige Henricus Wittebolsstraat met in het verlengde de Rotselaarsesteenweg). De hoeve heeft volgens onderzoek van E. Willekens een oorsprong in de eerste helft van de 17de eeuw en werd in de 18de eeuw in gebruik genomen door de jezuïeten. Het betreft een gesloten hoeve met woonhuis in de zuidwestelijke hoek, een poortgebouw in de noordwestelijke hoek, een haaks op de straat gelegen schuur in het noorden en een verbouwde stalvleugel op het zuiden. Het poortgebouw en het woonhuis worden langs de straatzijde verbonden door een recent volume.


ID: 206518 | Bouwkundig element

Architectenwoning V. Rosseels

Savoyestraat 1, Tiensestraat 7 (Leuven)
Hoekpand dat in 1920 door V. Rosseels ontworpen werd als eigen woning met atelier, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen en blauwe hardsteen.


ID: 42173 | Bouwkundig element

College van Savoye en huis Vander Kelen-Mertens

Savoyestraat 6 (Leuven)
Voormalig woonhuis van burgemeester Leopold Vander Kelen, met resten van de westelijke vleugel van het voormalige Savoyecollege. Daarnaast rest van de vroegere collegegebouwen enkel nog de barokke poort.


ID: 42456 | Bouwkundig element

Gedenksteen van de Porta Luporum

Schapenstraat (Leuven)
Gedenksteen, geflankeerd door twee van de oorspronkelijke poort afkomstige wolven in half-reliëf.


ID: 42462 | Bouwkundig element

Pastorie van het Begijnhof

Schapenstraat 101 (Leuven)
Breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl uit 1658 en in 1946 in dezelfde stijl uitgebreid met een aanpalend volume.


ID: 42463 | Bouwkundig element

Kapelaanswoning van het Begijnhof

Schapenstraat 103 (Leuven)
In de tweede helft van de 18de eeuw te dateren breedhuis, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen en opgevat als een dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak.


ID: 73628 | Bouwkundig element

Neoclassicistische stadswoningen

Schapenstraat 42-48, 88-92, 109-115 (Leuven)
Bakstenen rijwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken en opgetrokken tussen 1884 en 1897.