Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 86548 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in linde

Bosakkerstraat (Tielt)
Boomkapelletje in linde, geplaatst ten zuidwesten van lange erftoegang van de hoeve nummer 63, opgericht ter ere van "ONZE LIEVE VROUWKEN" (?) zie slecht leesbaar opschrift op houten naambord. Eenvoudig betonnen kapelletje onder zadeldakje waarin vergulde beeldjes van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 86552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Brabandere met tuin

Bruggestraat 41 (Tielt)
Huis De Brabandere. Statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835. Grote ommuurde achterliggende tuin.


ID: 86559 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Damstraat 1 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot het laatste kwart van de 18de eeuw. De huidige hoevegebouwen dateren van de 19de eeuw, zie woonhuis in zijgevel gedateerd "1843". Deels verhard erf omgeven door meidoornhaag en knotbomen, met toegang gemarkeerd door geschilderd ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Haaks op de straat ingeplant boerenhuis. Eenlagige verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak. Aan noordoostzijde van het erf, losstaande verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.


ID: 86996 | Bouwkundig element

Villa

Deinsesteenweg 101 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in omhaagde tuin, gelegen op de flank van de Aarseelse cuestarug. Gebouwd in 1970, mogelijk naar ontwerp van architectenbureau Konstrukto uit Tielt.


ID: 86564 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinsesteenweg 37 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen langsheen de westzijde van de Heilige Sacramentstraat. De oudste gebouwen klimmen minimaal op tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86561 | Bouwkundig element

Hoeve Boschakkershof

Deinsesteenweg 8 (Tielt)
Hoeve gelegen op een site die reeds weergegeven wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) met beboomd erf en losstaande volumes. Centraal, aan noordzijde van het erf op licht opgehoogd terrein met voorliggend grasperk en hoogstammige fruitboom, gerenoveerd eenlagig boerenhuis van negen traveeën met vermoedelijk oudere kern. Aan oost- en westzijde van het erf, grote stal- en schuurvleugel onder zadeldak met dakoverstek, respectievelijk gedateerd "1886" en "1887" in zijpuntgevels onder uilengat.


ID: 86568 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Deken Darraslaan 9 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met grote achterliggende tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Overkragende en omlopende houten kroonlijst op consoles. In de oorspronkelijke tuin resteren nog enkele opmerkelijke parkbomen, onder meer twee zeldzame exemplaren van Japanse notenboom (Ginkgo biloba), enkele zuilvormige zomereiken en meerdere bruine beuken.


ID: 86575 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Driessche

Dentergemstraat 1 (Tielt)
Hoeve "Ten Driessche", voorheen kern van de heerlijkheid "Ten Driessche" (zie Driesstraat), voor het eerst vermeld in 1645. Huidige losstaande hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 87009 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met knotlinde

Donsegemstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, gelegen aan de erftoegang van hoeve, onder een oude linde. Opgericht circa 1945 door landbouwer Octave Lanckriet. Betonnen staakkapelletje bestaande uit staak in voegwerkimitatie, met mijtervormige nis en bekronend kruis afgewerkt in granito. De linde staat aan de erftoegang en is mogelijks aangeplant als welkomstboom.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.