Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 86609 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Felix D'Hoopstraat 85 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis opgetrokken volgens kadaster in 1920 voor Camiel Hoornaert, horlogemaker uit Tielt; wellicht bewaarde 19de-eeuwse kern. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86644 | Bouwkundig element

Directeurswoning en weverij

Gruuthusestraat 42-44 (Tielt)
Voormalige directeurswoning en weverij, voorheen gekend als 't Wollefabriekske, opgericht in 1901 door de textielfabrikanten Jules Janssens en zijn schoonbroer Xavier Michot. Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Achterin gelegen voormalige weverij, opgevat als een complex van twee bouwlagen onder plat dak met bakstenen parement en grote vensters.


ID: 87201 | Bouwkundig element

Samenstel van neoclassicistische burgerhuizen

Henri D'Hontstraat 16-18 (Tielt)
Samenstel van twee neoclassicistische burgerwoningen uit 1870.  Twee breedhuizen van telkens vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in Vlaamse pannen.


ID: 87023 | Bouwkundig element

Station Aarsele

Hogenhovestraat 67 (Tielt)
In 1852 wordt een neoclassicistisch stationsgebouw opgetrokken door de spoorwegcompagnie "Chemins de fer de la Flandre Occidentale", samen met de aanleg van het stuk spoorlijn Tielt-Deinze, in gebruik genomen in 1855. Het oorspronkelijke traject omvat Deinze-Tielt-Ingelmunster; in 1880 wordt ook de verbinding met Lichtervelde gerealiseerd. Resterend stationsgebouw (magazijn) uit 1923. Laag en lang bakstenen gebouw met gecementeerde plint, onder zadeldak.


ID: 86655 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch winkelpand

Hoogstraat 12 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelpand gebouwd volgens kadaster in 1846 voor de Tieltse koopman Franciscus Hillaert op de plaats van een ouder, smal diephuis met klein steegje aan de noordzijde. Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw wordt de begane grond verbouwd met een nieuwe neoclassicistische winkelpui en wordt het gevelparement voorzien van geglazuurde betegeling.


ID: 86658 | Bouwkundig element

Neoclassicistische stadswoning

Hoogstraat 21 (Tielt)
Neoclassicistisch woonhuis, samen met de naastgelegen woning (nummer 19) volgens kadaster gebouwd in 1854 op de plaats van twee kleinere panden weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); de bouwheer is de Tieltse tabaksfabrikant Eugenius Nolf. In de eerste helft van de 20ste eeuw is er een winkel in textiel- en kruidenierswaren ondergebracht. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86659 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hoogstraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1871 in opdracht van Adela Stoffels uit Wervik, die het jaar ervoor een bestaand pand, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), laat afbreken. In 1874 wordt aan de noordkant van de tuingevel een kleine broeikas bijgebouwd. Vanaf 1894 komt het huis in handen van de Tieltse fabrikant Aimé Waelkens. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak . Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint; benedenverdieping uitgewerkt met vlakke bossage en diep voegwerk. Geprofileerde cordonlijsten. Geschilderde houten kroonlijst. Natuurstenen onderdorpels. Rijkelijk uitgewerkte centrale toegang met segmentboogvormige deur gevat in geprofileerde natuurstenen omlijsting met oren, schelpvormige sluitsteen en vlak hoofdgestel waarin gegraveerde festoenranken. Deur met segmentbogig bovenlicht waarin fraai 20ste-eeuws glasraam met gestileerde florale motieven. Drie natuurstenen treden. Voetschraper rechts van inkom.


ID: 86662 | Bouwkundig element

Herberg De Gouden Leeuw

Hoogstraat 37 (Tielt)
Voormalige 19de-eeuwse herberg "De Gouden Leeuw", uitgebaat onder diverse namen tot 1977. Later opgesplitst waarbij het nummer 39 verbouwd wordt. Hoekpand van twee bouwlagen met afgeschuinde hoektravee onder schilddak. Geprofileerde houten kroonlijst. Sobere bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel. Twee natuurstenen treden. Lage rechthoekige kelderopeningen zijde Vijverstraat. Bijgebouw langs de Vijverstraat. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak met sporen van zwartbakstenen plint.


ID: 86666 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Hoogstraat 53 (Tielt)
Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd volgens kadaster in 1886 in opdracht van winkelierster Francisca Devriendt. In 1913 wordt de haakse achterbouw uitgebreid. De woning wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter in gebruik genomen als bureau. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met hoge attiekverdieping onder zadeldak in mansardevorm.


ID: 86667 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hoogstraat 54 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis, volgens kadaster totaal herbouwd in 1865 door de Tieltse notaris Joseph Mulle op de plaats van een groter pand. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op begane grond met diep voegwerk; nieuwe natuurstenen plint. Horizontale geleding door doorgetrokken natuurstenen lekdrempel tussen beide bouwlagen. Attiekverdieping met aflijnende geschilderde houten kroonlijst op paarsgewijs verdeelde, fraai uitgewerkte empire-hermemodillons waartussen licht verdiepte panelen.