Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 86668 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hoogstraat 75 (Tielt)
Herenhuis met neoclassicistische inslag, opgetrokken volgens kadaster in 1897 op het puin van een voormalige koopmanswoning met achterliggend magazijn dat deels herbouwd wordt. Bouwheer is de Tieltse handelaar Leo Peeters. De kadastrale mutatieschets geeft aan de tuinzijde een driezijdige erkervormige uitbouw weer, vermoedelijk later weggewerkt. Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Sobere lijstgevel vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw: roodbakstenen parement met gebruik van natuursteen. Overkragende witgeschilderde houten kroonlijst op vlakke consoles. Linkerpoorttravee gemarkeerd door onder meer natuurstenen balkon met balusterleuning. Vleugeldeur met gedeeld bovenlicht. Poort met dito bovenlicht tussen oculi.


ID: 86670 | Bouwkundig element

Notariswoning

Hoogstraat 87 (Tielt)
Notariswoonst gebouwd in 1930. Breedhuis opgetrokken met inslag van cottagestijl en neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder mansardedak.


ID: 86677 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hulststraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch woonhuis, samen met het naastliggende pand nummer 21 opgetrokken volgens kadaster in 1893 in opdracht van de fabrikanten Fredericq en Joseph Vande Vyvere. Breedhuis van oorspronkelijk zes, heden vier traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder zadeldak.


ID: 86681 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij van de Sint-Pieterskerk met tuin

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.


ID: 86694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Mulle de Terschueren met park

Ieperstraat 42-48 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met empirekenmerken uit 1824 met aanpalend een koetshuis met afzonderlijke poort en een voormalige stalvleugel met washuis. De grote achterliggende lusttuin met vijver en oude hulstmassieven werd in de jaren 1970 opengesteld als stadspark en heringericht in 1999-2000.


ID: 86695 | Bouwkundig element

Huis Priem

Ieperstraat 45 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis "Huis Priem", gebouwd in 1874 (zie bouwaanvraag en jaartalsteen in achtergevel) in opdracht van dokter Theophile Priem wiens praktijk gelegen is aan de zuidzijde van de straat. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op begane grond. Accent op brede poorttravee links door middel van balkon met fraaie gietijzeren leuning op zware voluutconsoles. Tweeledige rechthoekige poort met bovenlicht. Getraliede segmentbogige kelderopeningen. Sobere bakstenen achtergevel met gepekte plint waarin jaartalsteen met "1874". Aan de oostzijde, haakse achterbouw, restant van de voormalige werkplaatsen horend bij de leerlooierij.


ID: 87027 | Bouwkundig element

Onderpastorieën

Jules Van Ooststraat 16-18 (Tielt)
Voormalige onderpastorieën, samenstel van twee sobere neoclassicistische burgerhuizen met ommuurde voortuintjes. Breedhuizen van twee bouwlagen en telkens vier traveeën in spiegelschema onder zadeldaken, nummer 18 met bijbouw van twee traveeën onder lessenaarsdak. Beide woningen met lijstgevel onder geprofileerde houten kroonlijst, waarin segmentboogvormige muuropeningen met natuurstenen onderdorpels; grotendeels nieuw schrijnwerk (kunststof), bewaarde houten deuren met tweeledig bovenlicht. Achtergevel met bewaarde 19de-eeuwse afwerking: beraping en bepleisterde vensteromlijstingen.


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.


ID: 87209 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kapelleweg 5 (Tielt)
Neoclassicistische burgerwoning in tuin, opgetrokken in 1909. Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Rode bakstenen gevel geritmeerd door dieper gelegen muurvelden tussen vooruitspringende penanten. Gebruik van witte baksteen voor accentuering. Natuurstenen onderdorpels. Haakse eenlagige achteraanbouw.


ID: 86704 | Bouwkundig element

Neoclassicistische dorpswoning

Karnemelkstraat 2 (Tielt)
Woonhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd volgens kadaster in 1893 op de plaats van twee oudere smalle huisjes.