Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 307112 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Heuvelhof

Borstelsstraat 140, Heuvelhof 1 (Leuven)
Het domein Heuvelhof bestaat uit een eclectisch kasteel in een landschapspark. Het kasteelgebouw heeft een neoclassicistische kern uit 1842-1846, gebouwd in opdracht van rentenier Joseph van der Beken Pasteel. Een ijskelder, een hovenierswoning (1872) en een tuinpaviljoen (1902), situeren zich eveneens in dit park.


ID: 72958 | Bouwkundig element

Herenhuis en voormalige brouwerij De Ram

Brouwersstraat 7 (Leuven)
Herenwoning met oudere kern die in oorsprong voorzien was van een twee bouwlagen hoge gevel in traditionele bak- en zandsteenstijl. Achter het woonhuis was van het midden van de 18de tot het midden van de 19de eeuw een brouwerij gevestigd.


ID: 305602 | Bouwkundig element

Architectenwoning Theo Van Dormael

Dreefstraat 9, Kardinaal Mercierlaan 67-69 (Leuven)
Architect Theo Van Dormael ontwierp dit ensemble van drie woningen in eclectische, historiserende stijl in 1918 als zijn eigen woning met garage. De twee woningen in de Kardinaal Mercierlaan 67 en 69 richtte hij in als gezinswoning; beide woningen zijn grondige verbouwingen van een ouder pand dat teruggaat tot het historische pachthof Van Meerbeek. Het pand in de Dreefstraat 9 bouwde Van Dormael in 1918 als garage, met geïncorporeerde stallen voor geiten en kippen. Vanaf 1929 verbouwde Van Dormael, mogelijk in samenwerking met zijn zoon Paul Van Dormael, het ensemble tot drie aparte wooneenheden. Zelf verhuisde hij op dat moment naar zijn nieuwe woning verder in de straat.


ID: 42568 | Bouwkundig element

Woning De Engel

Geldenaaksebaan 85, 85A (Leuven)
Langshuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, boven de deur gedateerd 1672, aanpalende rondbooginrijpoort die toegang verleent tot het binnenhof waarop de dwarse stalvleugel uitziet.


ID: 307115 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Heiberg

Heidebergstraat 249D-E, 249G, Kapellekensweg 2 (Leuven)
Het eclectische kasteel werd in 1871 op de Heideberg, één van de kenmerkende Diestiaanheuvels, gebouwd in opdracht van Josephus Van Overstraeten, Leuvense notaris, die het in 1901 overliet aan Emiel Staes en Bertha Van Overstraeten. Kasteel gelegen in een ruime park, gekenmerkt door een grote hellende grasvlakte en bomengroepen,


ID: 83764 | Bouwkundig element

Afspanning Cantine

Kantineplein 3 (Leuven)
Afspanning met 18de-eeuwse voorgevel, in de vorm van een gesloten hoeve en binnenplaats met wagenhuis gedateerd 1741, stalvleugel gedateerd 1641, grote rondbooginrijpoort, een gedenksteen ingemetst in de rechter zijgevel.


ID: 42596 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Rotselaarsesteenweg 85 (Leuven)
De voormalige Jezuïetenhoeve is één van de vier hoeves die oorspronkelijk gelegen waren langs de weg van Werchter naar Leuven (de huidige Henricus Wittebolsstraat met in het verlengde de Rotselaarsesteenweg). De hoeve heeft volgens onderzoek van E. Willekens een oorsprong in de eerste helft van de 17de eeuw en werd in de 18de eeuw in gebruik genomen door de jezuïeten. Het betreft een gesloten hoeve met woonhuis in de zuidwestelijke hoek, een poortgebouw in de noordwestelijke hoek, een haaks op de straat gelegen schuur in het noorden en een verbouwde stalvleugel op het zuiden. Het poortgebouw en het woonhuis worden langs de straatzijde verbonden door een recent volume.


ID: 73665 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch ensemble

Sint-Jacobsplein 8 (Leuven)
Neoclassicistisch ensemble dat gevormd wordt door een monumentale herenwoning aan het Sint-Jacobsplein, een éénlaags bijgebouw, een koetspoort en een tuinmuur aan de Biezenstraat, en tot garage omgevormde stallingen.


ID: 305679 | Bouwkundig element

Filosofisch instituut

Sint-Jansbergsesteenweg 95-97, 101-103, 107 (Leuven)
Het filosofisch instituut werd in 1925-1927 opgetrokken naar een ontwerp van de architect Theo Van Dormael. Het instituut werd met zijn bijgebouwen gebouwd in opdracht van de Franstalige jezuïeten, te midden van een groot (historisch) parkdomein gevat tussen de Sint-Jansbergsesteenweg, de Nijvelseweg en de tuinwijk Ter Elst. Een eclectische baksteenstijl werd aangewend voor de gebouwen, kenmerkend voor het oeuvre van Theo Van Dormael.


ID: 51723 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bellestraat 23 (Lichtervelde)
19de-eeuws dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (pannen, nok parallel aan de straat) met dakkapel met tuitgevel en twee oeils-de-boeuf. Verankerde donkerrode baksteenbouw; steekbogige muuropeningen, deurtravee met Marianis. Achterin gelegen aanbouwen, onder meer stal.