Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 32212 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Suskesstraat 23 (Heers)
U-vormige hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken, rondom een rechthoekig erf, van de straat afgesloten door een muur en ijzeren hek.


ID: 32220 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Tongersestraat 7 (Heers)
Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een rondboogvormige inrijpoort in de noordvleugel. De vakwerkschuur, de enige rest van de hoeve van 1834, werd recent versteend.


ID: 32213 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vechmaallaan 21 (Heers)
De bakstenen gebouwen onder zadeldaken zijn gegroepeerd rondom een smal, langgerekt erf. De oudste elementen zijn de poortvleugel en de stal, beide uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 32214 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vechmaallaan 45 (Heers)
Gesloten hoeve, de gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt. Het oudste deel is de dwarsschuur uit eind 18de of begin 19de eeuw.


ID: 32229 | Bouwkundig element

Hoeve

Veulenstraat 2, 2B (Heers)
Hoeve, aansluitend bij de gemeenteschool. De gebouwen zijn vrijwel allemaal recent. Van de oude, 17de-eeuwse kern getuigt het muurpand van silex in de onderbouw van de school.


ID: 32052 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vijverstraat 43, 43A (Heers)
Ruime, gesloten hoeve, waarvan de kern naar verluidt dateert van 1850.


ID: 32055 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Weerstandersstraat 2 (Heers)
Gesloten hoeve, in de tweede helft van de 19de eeuw ontstaan uit een hoeve met losstaande bestanddelen. De kern dateert uit de 17de of eerste helft 18de eeuw.


ID: 32079 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wijngaardstraat 1 (Heers)
Deze gesloten hoeve gaat minstens terug tot de 18de eeuw, maar heeft wellicht een oudere kern, blijkens het 17de-eeuwse bakhuis in de tuin van de hoeve. De tuin is ommuurd en grenst aan de vroegere dorpsdries met pomp.


ID: 32169 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Winningstraat 1 (Heers)
Zeer ruime, gesloten hoeve. De oudste kern bleef bewaard in het woonhuis en de aansluitende stal, en klimt op tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 135374 | Landschappelijk geheel

De Grote Nete en Herenbossen

Booischot (Heist-op-den-Berg), Houtvenne, Hulshout, Westmeerbeek (Hulshout)
Dit gebied is gelegen in de Zuiderkempen, in de alluviale vallei van de Grote Nete met haar zijbeken, op grondgebied van de gemeenten Hulshout en Heist-op-den-Berg. Het landschap werd van oudsher gedomineerd door beemden langsheen de Grote Nete en de Steenkensbeek en een langgerekte bosstructuur net ten noorden van de Nete. Vandaag herkennen we in dit landschap nog steeds deze mooi bewaarde beemden, de langgerekte bosstructuur en de sterk kronkelende loop van de Steenkensbeek als belangrijkste getuigen van dit historische landschap. Het bouwkundig erfgoed, geconcentreerd ter hoogte van de Grote Nete en de verbindingsweg tussen Hulshout en Booischot, met het prachtige domein van 'Hof ter Laken', de 'Mac Adam' hoeve, de hoeve 't Bergske, de mijlpaal ‘Toreke’, het voormalig brugwachtershuisje e.d., draagt mee bij tot de hoge historische- en belevingswaarde van dit landschap.