Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 87076 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette met kapelbomen

Vinktstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette, gelegen bij de erfoprit van "Hof 't Wallant", geflankeerd door cipressen. Gebouwd in 1948 door Maurice De Roo ter vervanging van een ouder exemplaar. Bakstenen veldkapel onder zadeldak, bekroond door een betonnen kruis. Driehoekig fronton waarin inscriptie: "OLV / VAN / SALETTE / BVO". Rondboogopeningen waarin een nieuwe deur (kunststof).


ID: 87224 | Bouwkundig element

Kapellemolen met molenaarshoeve

Waalbosstraat 3 (Tielt)
De Kapellemolen of Balsmolen of Waalbosmolen met bijhorende molenaarshoeve is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler) op een molenbelt. De stenen korenmolen werd opgetrokken in 1847 ter vervanging van een oude houten staakmolen die zich minstens sedert het tweede kwart van de 17de eeuw op de huidige plaats bevond. Ten oosten van de molen staat een witgeschilderd molenaarshuis uit 1846, met parallel aan de zuidzijde een schuur opklimmend tot voor 1830.


ID: 87226 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waalbosstraat 7 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen die voornamelijk dateren uit de 20ste eeuw, rond een met gras begroeid erf met boomgaardrestant, op een oudere hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart worden drie evenwijdige volumes en een poel weergegeven, het boerenhuis wordt op de huidige plaats aangeduid, aan de noordzijde van het erf.


ID: 86942 | Bouwkundig element

Hoeve

Wakkensesteenweg 51 (Tielt)
Hoeve gelegen langsheen de Moordhoekstraat en toegankelijk via erfoprit vanaf de kasseistrook van het voormalige 18de-eeuwse tracé van de steenweg. De site klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak, waaronder stal en schuurstalvleugel.


ID: 86950 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapelletje

Wingensesteenweg (Tielt)
Boomkapelletje aan linde, geplaatst in 1996 door de bewoners van "De Kannebank", de rij werkmanshuisjes zogenaamd naar de voormalige herberg die eertijds in een ervan wordt uitgebaat. Witgeschilderd deels beglaasd houten kapelletje waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met topkruis en beschilderd opschrift "AVE MARIA".


ID: 86952 | Bouwkundig element

Gietijzeren wegkruis met linden

Wingensesteenweg (Tielt)
Gietijzeren wegkruis, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw en naar verluidt een tijd geleden opgeknapt in opdracht van het stadsbestuur. Verscholen tussen aanplantingen en geplaatst tussen vier linden.


ID: 133094 | Landschappelijk element

Drie lindebomen bij wegkruis

Wingensesteenweg (Tielt)
Drie gekandelaarde linden aangeplant bij een wegkruis.


ID: 86948 | Bouwkundig element

Villa in omhaagde tuin

Wingensesteenweg 2 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in omhaagde tuin gebouwd in 1973 naar ontwerp (1970) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Eénlaagse witgeschilderde baksteenbouw waarvan gesloten gevelvlakken doorbroken door muurhoge glaspartijen onder plat dak.


ID: 42847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster der witzusters met park

Aandorenstraat 2 (Tienen)
Kloostergebouw uit de 17de eeuw met latere aanpassingen omgeven door een landschappelijk park uit het begin van de 19de eeuw, oorspronkelijk 62,5 are, rond 1870 uitgebreid tot 1 hectare 25 are; in een recent verleden heraangelegd met snoeivormen van taxus; monumentale paardenkastanje.


ID: 133375 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als parkboom

Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante bruine beuk, die zich achteraan nabij de parkmuur bevindt. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam een omtrek van 361 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.