Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 133376 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette buxussen in park

Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een twee op stam gezette buxussen, die het tuinpad flankeren. Op het ogenblik van inventarisatie hadden deze een omtrek van respectievelijk 60 en 50 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 42905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis met tuin

Aandorenstraat 37 (Tienen)
Burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gebouwd als dubbelhuis van laat-classicistische strekking na samenvoeging van verschillende rijhuizen, met ruime tuin van circa 20,5 are aangelegd in de jaren 1880 op de helling; enkele oude bomen en een fraai dienst­gebouw in pittoresk metselwerk.


ID: 133374 | Landschappelijk element

Driebladige citroen als parkboom

Aandorenstraat 37 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante driebladige citroen. Deze in Vlaanderen zeldzame parkboomsoort is door zijn omvang een kampioenboom. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam aan de basis een omtrek van 105 cm. Op circa 20 cm vertakt de stam in zes stammen die elk een omtrek van circa 30 cm hebben. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 134233 | Landschappelijk element

De  Tiense vesten

Albertvest, Astridvest, Goossensvest, Kabbeekvest, Leopoldvest, Moespikvest, Sliksteenvest, Vinckenboschvest (Tienen)
Openbare plantsoenen op resten van de middeleeuwse stadswallen, geslecht na 1781 en heraangelegd als beboomde promenades, na 1950 aanzienlijk geredu­ceerd om verkeerstechnische redenen.


ID: 302920 | Landschappelijk element

Mammoetboom in het kasteelpark van Ast

Aststraat 247 (Tienen)
De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), een zeldzame soort en behorend tot de kampioenen van België, bevindt zich in het park van het kasteel van Ast, een eclectisch kasteel gebouwd in 1864.


ID: 303048 | Landschappelijk element

Californische torreya in het park van Ast

Aststraat 247 (Tienen)
De Californische torreya (Torreya californica), een zeldzame soort en behorend tot de kampioenen van België, bevindt zich in het park van het kasteel van Ast, een eclectisch kasteel gebouwd in 1864.


ID: 134214 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ast

Aststraat 248-250 (Tienen)
Eclectisch landhuis gebouwd in 1864 in opdracht van Gustaaf Vandenschilde, wijnhandelaar uit Tienen, en in 1917 aangepast door de Brusselse wisselagent Gaston Philips door toevoeging van hoekrisalieten onder hoge schilddaken. Landhuis met kasteelallures met bijgebouw en bewaard betreedbaar kapelletje uit 1822, omgeven door landschappelijk park van bijna 2 hectare; unieke collectie van oude en zeldzame bomen, onder meer Calfornische torreya.


ID: 300050 | Landschappelijk element

Opgaande wintereik in stadstuin

Beauduinstraat 41 (Tienen)
Centraal in de tuin van een 18de-eeuwse woning, staat een imposante wintereik met een mooi ontwikkelde kruin. De omtrek van meer dan 3 m laat een oudere leeftijd vermoeden dan deze boom in werkelijkheid heeft. Uit jaarringenonderzoek blijkt immers dat de boom 'pas' aangeplant werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Hij werd waarschijnlijk aangeplant door de familie Springer, een notarissengeslacht die toen deze woning bezat. Vermoedelijk zijn de vruchtbare leembodem en de vrijstaande ligging van de boom in de tuin de oorzaak voor de snelle (dikte)groei van deze boom.


ID: 300052 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk in stadstuin

Beauduinstraat 41 (Tienen)
Aan de straatzijde van een ommuurde tuin bij een 18de-eeuwse woning, staat een mooie bruine beuk. Uit jaarringenonderzoek blijkt dat deze boom begon te groeien vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Hij werd waarschijnlijk aangeplant door de familie Springer, een notarissengeslacht die toen deze woning bezat. Vermoedelijk zijn de vruchtbare leembodem en de vrijstaande ligging van de boom in de tuin de oorzaak voor de snelle (dikte)groei van deze boom.


ID: 83775 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhofconvent met tuin en ruïne begijnhofkerk

Berg van Leningstraat 10 (Tienen)
Voormalig begijnhofconvent met kerkruïne van de begijnhofkerk, opgericht in vroeggotische stijl en gebouwd in twee campagnes: beuken en transept uit de tweede helft van de 13de eeuw, koor en kapellen uit de eerste helft van de 14de eeuw. De conventgebouwen hebben vermoedelijk een 16de-eeuwse kern, de zuidzijde en volledige zuidvleugel werden heropgebouwd na 1944, de westgevel werd opgericht tijdens de restauratiewerken van 1854; de tuin van het convent telt 49,10 are, met enkele bruine beuken en een rond 1850 aangeplante ginkgo.