Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

828 resultaten


ID: 130809 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande zomereik

Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Solitaire zomereik in een open landbouwlandschap als relict van het oude Prinsenbos.


ID: 134529 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Het Arendschot

Hoornblaas 136 (Scherpenheuvel-Zichem)
Het landhuis is het resultaat van een verbouwing van 1880 van de hoeve het Arendschot, gebouwd voor 1822 door Henri Eugène Bosquet; aanpassingen in 1978-1979. Omgeven door vierkante tuin van circa 1,5 hectare omringd door grachten, aangelegd begin 19de eeuw; diverse oude bomen.


ID: 134522 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Roosmaer

Pannestraat 53 (Scherpenheuvel-Zichem)
Imposant landhuis, gebouwd rond 1890 door onderwijzer Pierre Lemmens. Gekenmerkt door grote variatie aan metseltechnieken en baksteenkleuren, met referenties naar de vormentaal van een 'burcht', met onder meer platte daken, kantelen, gevels versierd met blindboogjes, visgraatmotieven, Franse en knipvoegen, spietorentjes, muizentandfriezen, mezenkooien. Gelegen aan de rand van een park van 1,33 hectare; rotonde met lindebomen.


ID: 134530 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Bosquet met park

Pastoor Brissacstraat 1-2, 3 (Scherpenheuvel-Zichem)
Villa, kort na 1870 gebouwd door Eugène Bosquet op een perceel ten noorden van zijn ouderlijk huis, het Arendschot. Ten westen van de villa liet hij het 'neerhof' bouwen, een rustiek U-vormig gebouw met koetshuis en stallen. Omgeven door landschappelijk park met vijver, circa 9 hectare; talrijke kunstmatige heuveltjes, gevormd door specie die werd uitgegraven bij de aanleg van de vijver; mooie beplanting met variatie in vorm en kleur.


ID: 300143 | Landschappelijk element

Dreef bij Kasteel van 's Gravenwezel

Sint Jobsteenweg (Schilde)
De Sint Jobsteenweg is een oost-west verlopende dubbele dreef met opgaande bomen ten oosten van de dorpskern van ’s Gravenwezel.


ID: 131550 | Landschappelijk element

Amerikaanse eik Vordenstein

Kopstraat (Schoten)
In het oostelijk deel van het parkbos, langs het wandelpad, staat een zwaar ontwikkelde Amerikaanse eik. De boom had in het jaar van de inventarisatie (2009) een stamomtrek van 427 cm.


ID: 133359 | Landschappelijk element

Houtkant met opgaande en knotbomen

Eekhoornlaan, Ijsvogellaan, Toekomstlaan (Sint-Genesius-Rode)
Op een steil talud is, in het verstedelijkte landschap bij de Boesdaalhoeve, nog een houtkant bewaard met zeven opvallende bomen. Het zijn zes eiken en één haagbeuk waarvan twee opgaande eiken, vier knoteiken en één knothaagbeuk. Ze zijn op traditioneel wijze boven in het talud ingeplant. De dikste heeft een stamomtrek van 446 cm. Niet alle bomen konden gemeten worden, een tweede knoteik had een stamomtrek van 410 cm. Knoteiken met stamomtrekken van meer dan 4 meter zijn zeldzaam.


ID: 131465 | Landschappelijk element

Knoteikenrij langs de Uilelei

Uilelei (Sint-Katelijne-Waver)
De knotbomenrij van zomereik (Quercus robur) langs de westzijde van de Uilelei, ten noordoosten van de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, bestaat uit een twintigtal knoteiken.


ID: 131400 | Landschappelijk element

Treureik kerkhof Watervliet

Stee (Sint-Laureins)
Op het kerkhof, dicht bij de kerktoren, staat een mooi gevormde zomereik met afhangende takken. Deze zeldzame treureik is beeldbepalend en zichtbaar vanaf het Stee.


ID: 132489 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel langs Smoorbeek

Nieuwgrachtstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Langs de Smoorbeek is er een uitgestrekt hakhoutperceel aanwezig. Het hakhout is nog representatief en is recent nog als dusdanig in gebruik geweest. Het hakhoutbos heeft een sterk gemengd assortiment met esdoorn, els, haagbeuk, meidoorn, es en eik. In het hakhout is een jonge aanplanting gerealiseerd met canadapopulier. Het is een laag gelegen perceel dat op de Ferrariskaart als vijver werd weergegeven. Het was een onderdeel van de vijverpartijen aansluitend bij de historische pastorie van Zonnegem.