Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 84387 | Bouwkundig element

Annakapel

Tieltseweg (Dentergem)
"Annakapel" in de volksmond ook "Koortskapel" of "Kutskapel" genoemd. Gelegen aan de rand van het Hoenderveld. Volgens de overlevering de plaats waar men van de koorts kon genezen en waar de Heilige Anna enkele mirakelen zou hebben verricht. Nieuw gemetselde witbeschilderde, bakstenen kapel met driezijdige apsis onder leien zadeldak.


ID: 84388 | Bouwkundig element

Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel

Tieltseweg (Dentergem)
Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel, gebouwd op het Hoenderveld op een spie gelegen tussen de Tieltseweg en een landwegel, de zogenaamde "Klijtstraat". De kapel dateert van 1864 en komt er op initiatief van Adilie Eugenie Vandermeulen, zuster van de oude burgemeester Jan Francis Vandermeulen en gehuwd met Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke Tieltse familie.


ID: 84489 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vaerestraat (Dentergem)
Baksteenbouw opgetrokken circa 1985 op rechthoekig grondplan en onder zwartpannen zadeldak. Toegang via dubbele houten deur in rondboogopening met daarboven een oculus. Telkens twee rondboogvensters in de zijgevels. Op de nok een ijzeren kruis met opschrift "OLV AB".


ID: 84624 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Vennestraat (Dentergem)
Als dank voor het inlossen van een belofte opgericht in 1927 door de familie Cluyse. In 1999 gerestaureerd. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met voorliggend grasveldje. Straatgevel in rode baksteen, topgevel onder arduinen dekplaten bekroond met dito kruis.


ID: 84504 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel met kapelbomen

Vijvestraat, Wakkensesteenweg (Dentergem)
Heilig Hartkapel, neogotische straatkapel, prominent gelegen op de hoek met de Vijvestraat, vermoedelijk opgericht in de jaren 1930 door Jacques Vanhaesebrouck. Opgetrokken in bruine baksteen met rode gevelsteen vooraan, op rechthoekig grondplan met driezijdige apsis. Geflankeerd door twee kerselaars.


ID: 84457 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met magazijn en Sint-Antoniuskapel

Wakkenstraat 63 (Dentergem)
Op de hoek met de Brouwerijstraat. Boerenarbeiderswoning volgens kadaster opgetrokken circa 1900 door winkelier Gustaaf Degraeve. Aanpalend, aan oostelijke zijde, magazijn, volgens kadaster opgetrokken circa 1913 en Sint-Antoniuskapel in de linkertravee. De huidige, recent gerenoveerde, kapel is samen met het huis opgetrokken en vervangt een oudere kapel, die zich aan de overzijde van de straat bevond.


ID: 84391 | Bouwkundig element

Antoniuskapel

Wontergemstraat (Dentergem)
Gelegen langs de oprit naar het Jeugd- en ontmoetingscentrum. In de volksmond kapel Sinnesael genoemd naar André Sinnesael, onderpastoor in Dentergem die de kapel na de Tweede Wereldoorlog liet restaureren. Volgens het kadaster gebouwd circa 1893, staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. In 1993 werd de kapel gerestaureerd. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang. Bruinbakstenen kapel boven een gecementeerde plint met vlak koor onder kunstleien zadeldak, neogotische stijl.


ID: 75528 | Bouwkundig element

Kapel van het Heilig Kruis

Kruisberg 18 (Dessel)
Eenvoudig rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën onder zadeldak met ijzeren kruis. Achterin gelegen, op een kunstmatige verhevenheid en omgeven door eiken en linden.


ID: 35624 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Beukendreef (Destelbergen)
Merkwaardige wegkapel in vroege neogotische stijl opgericht naast de toegang tot Kasteel Te Lande, gebouwd in 1847 naar ontwerp van Eugenius Dons in opdracht van de toenmalige eigenaars van het kasteel.


ID: 35786 | Bouwkundig element

Kapelletje van het Klaverken

Hoorlingstraat (Destelbergen)
Kapelletje uit 1855, gesitueerd aan de noordzijde van de straat ter hoogte van Kasteel Soupart. Neogotische bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond.