Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 24371 | Bouwkundig element

Hoeve Oosthove

Sint-Eloois-Winkelstraat 112 (Ledegem)
De semigesloten hoeve was oorspronkelijk afhankelijk van de Guldenbergabdij te Wevelgem. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf laat-18de- of vroeg-19de-eeuws volume en detaillering. Bij de erfoprit bevindt zich een kapel. Lage, verankerde, bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Oorspronkelijk rechthoekige omwalling behouden ten zuiden en nog afleesbaar ten westen, oude knotwilgen en -populieren. Ten noordwesten, vijver circa 1778 uitgegraven ten behoeve van veldoven bij de volledige herbouw van de hoeve. Erftoegangen ten noordwesten, en ten zuidwesten tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 24403 | Bouwkundig element

Hoeve Waterpachtgoed

Waterpachtgoedstraat 10 (Ledegem)
Historische hoeve zogenaamd "Waterpachtgoed" gelegen ten oosten van de Wulfsdambeek; naar verluidt in kern opklimmend tot 1672. Aangeduid als "Tenterninck" op de Ferrariskaart (1770-1778) en met omwalling die boerenhuis en neerhof duidelijk van elkaar scheidt.


ID: 91538 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ten Hove

Hulstsestraat 1 (Lendelede)
Historische hoeve Goed ten Hove, bestaande uit een boerenhuis uit 1926 en begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen op een site met oostelijk walgrachtrestant, die minstens opklimt tot het begin van de 16de eeuw. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen in een vierkante constellatie rond het erf.


ID: 91592 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijksweg 6 (Lendelede)
Kleine hoeve, met in kern 18de-eeuws woonhuis, gelegen langs een korte oostelijke afslag van de Rijksweg, geen erfoprit. Beboomd en deels omhaagd erf. Noordelijk gesitueerd woonhuis van een bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen (naar verluidt voorheen dak in stro). Rechthoekige vensteropeningen waarin bewaard schrijnwerk (houten kruiskozijnen) en luiken.


ID: 91644 | Bouwkundig element

Hoeve Ravennesthof

Winkelsestraat 230 (Lendelede)
Hoeve Ravennesthof, waarvan de site minimaal opklimt tot het begin van de 18de eeuw en is samengesteld uit losstaande bestanddelen. In 1886 wordt na een brand het woonhuis volledig en de landgebouwen gedeeltelijk herbouwd. Verhard erf toegankelijk via brede donkerrode bakstenen pijlers op dito sokkel. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak. West-oost georiënteerd eenlaags woonhuis met aanpalende gebouwtjes onder lagere nok, namelijk een stal en wagenhuis. Parallel met het woonhuis bevindt zich een stal. Restant van de vroegere walgracht aan de oostzijde.


ID: 303059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein het Puthof

Aarschotsesteenweg 223-227, 223C (Leuven)
Voormalig landgoed van de Leuvense architect Joseph François Piscador, in het begin van de 20ste eeuw ingericht op een laatmiddeleeuwse walgrachtsite.


ID: 10054 | Bouwkundig element

Anderstadthoeve

Anderstad 12-13, 15-22 (Lier)
Complex met brede hofgracht, bestaande uit verscheidene hoeven en fabrieksgebouwen en toegankelijk via gekasseide oprit.


ID: 10192 | Bouwkundig element

Hertog Janshoeve of Hoeve Ter Haegen

Berlaarsesteenweg 119 (Lier)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 10397 | Bouwkundig element

Hoeve Mostaardpothoeve

Berlaarsesteenweg 216 (Lier)
Hoeve met losstaande bestanddelen rondom een gekasseid en gebetonneerd erf, aan zuidzijde afgesloten door gietijzeren hek.


ID: 10249 | Bouwkundig element

Helderhoeve

Bremstraat 5 (Lier)
In kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch heden grondig aangepast. Woonhuis met bewaard volume en behouden omgrachting.