Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 75352 | Bouwkundig element

Sint-Jozefsschool met bijhorend klooster

Sint-Amandsplein 31 (Grimbergen)
Opgericht in 1848 door toedoen van pastoor P.J. Claes. Naar aanleiding van de wet op het basisonderwijs van 1842 vatte hij het plan op hier een zusterschool voor meisjes op te richten. Het klooster met bijhorende school werd geopend op 19 september 1848.


ID: 85525 | Bouwkundig element

Kapel van het rustoord Sint-Maria-Magdalena

Schransstraat 53 (Grobbendonk)
Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 306732 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Sint-Adriaan met linden

Rijmenamsesteenweg (Haacht)
De Sint-Adriaankapel met linden is een kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl die grotendeels uit de 17de eeuw dateert.


ID: 8856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Maria van Bijstand met linden

Houtmarkt (Haaltert)
Door linden beschaduwde, kapel aan de ingang van het ommuurde kerkhof. Laatbarok getint gebouw met zekere classicistische inslag, met twee traveeën en een driezijdige sluiting, Jaartal 1703 in een zandstenen cartouche.


ID: 8894 | Bouwkundig element

Kapel

Kapelstraat 58 (Haaltert)
Voormalige kapel omgevormd tot woonhuis, in een arduinen gevelsteen gedateerd 1859.


ID: 302683 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving

Kolenbergstraat, Schomstraat, Sint-Jansbergstraat, Steenbergstraat (Halen)
Het voormalige kartuizerklooster van Zelem is met zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht. Bij deze bescherming hoort ook de verderop gelegen hoeve Oude Pastorij met zijn onmiddellijke omgeving.


ID: 21783 | Bouwkundig element

Kasteel van Blekkom

Lindestraat 124 (Halen)
Alleenstaand, neoclassicistisch landhuis, in 1859 gebouwd naar ontwerp van architect Jamaer. Gelegen in boomrijk park met vijver. Ten noorden van het kasteel, gesloten hoeve opklimmend tot de 19de eeuw.


ID: 21791 | Bouwkundig element

Kluis van Reynrode en kapel

Oude Leuvensebaan 2 (Halen)
oor het eerst vermeld in 1087 als Renrode, bezit van de abdij van Sint-Truiden. In zijn huidige vorm een rechthoekig complex met gebouwen gegroepeerd rondom een binnenkoer, en aan de zuidzijde verbonden met de kapel.


ID: 21812 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg

Sint-Jansbergstraat 7-8, 9 (Halen)
In 1329 gesticht door de Heer van Diest en zijn tweede echtgenote Johanna van Vlaanderen. Indrukwekkend ommuurd complex gebouwen, gelegen op een heuvel, temidden der velden en boomgaarden.