Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 79320 | Bouwkundig element

Hoeve Hove te Hautrive

Moerbeekstraat 2 (Avelgem)
Historische hoeve met gesloten opstelling, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1408. Ten oosten van het erf loopt een afgesneden meander van de Schelde, aangeduid door wilgen en populieren. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten noorden van het erf sterk aangepast boerenhuis met vernieuwde straatgevel. Noordelijke gevel gekenmerkt door twee opkamertraveeën. Ten oosten en zuiden sterk verbouwde stalvleugels.


ID: 79222 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen en elektriciteitscabine

Oudenaardsesteenweg 210-212 (Avelgem)
Arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuisjes van gecementeerde baksteenbouw met haaks aangesloten volume van vier traveeën. Achteraan, binnenkoertje met handpomp. Elektriciteitscabine aan de rechterzijde. Haaks aangesloten volume van vier traveeën. Achteraan, binnenkoertje met handpomp.


ID: 79289 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Heye

Oudenaardsesteenweg 566-568, 566A (Avelgem)
Beeldbepalend en imposant landhuis (nummer 566). In 1957 werd het kasteel ingericht als schoenenfabriek. Gelegen te midden van park aan de straat afgezet door gewitte bakstenen muur op gepikte plint. Muur geritmeerd door steunberen. Aflijnende muizentandfries. Centrale poort met korfbogige doorgang naar huis in het park met vijver (nummer 568). Dwars op de straat staat ingeplante hovenierswoning.


ID: 79223 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Pontstraat (Avelgem)
Elektriciteitscabine van rode baksteen, gedateerd door gevelsteen "1947".


ID: 28380 | Bouwkundig element

Brug van de waterhoek

Ruggestraat (Avelgem), Avelgemstraat (Kluisbergen)
Brug van de waterhoek, bekend uit de roman De teleurgang van den waterhoek van Stijn Streuvels. IJzeren boogbrug van het Vierendeeltype over de Schelde, verbindt Ruien met Avelgem ter vervanging van het vroegere veer.


ID: 79261 | Bouwkundig element

Drievoudige schuif gelegen op de Rijtgracht

Waterhoek (Avelgem)
Drievoudige schuif gelegen op de Rijtgracht. Het tracé van de gracht is reeds deels herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778). De gracht staat getekend tussen Avelgem en het gehucht Rugge, het deel tussen het gehucht en Waarmaarde is niet weergegeven. Vermoedelijk is de aanleg van de gracht te situeren in de middeleeuwen, een periode waar de Scheldemeersen ontgonnen werden door onder meer de abdij van Ename, een abdij met veel grondbezit in de regio en ook lange tijd eigenaar van een grote hoeve met name het zogenaamd "Hof van Ename" .


ID: 79248 | Bouwkundig element

Station Avelgem

Yzerwegstraat 1 (Avelgem)
Voormalig station, gelegen op de lijnen 83, 85 en 87, eertijds een belangrijk punt in het goederenvervoer tussen steden en gemeenten met een niet te onderschatten industriële activiteit. Landelijk, voormalig stationsgebouw van het Wederopbouwtype door de staat gebouwd in 1924 naar ontwerp van architect P. Ongenae. Centraal gedeelte van één bouwlaag met rechts daarvan woning van twee bouwlagen. Bijgebouwtje voor sanitair en lampisterie.


ID: 307566 | Landschappelijk element

Kanaal van Beverlo

Balen (Antwerpen), Leopoldsburg, Lommel (Limburg)
Kanaal uit 1854-1857 tussen het militair kamp van Beverlo in Leopoldsburg en het Kempisch kanaal in Lommel.


ID: 135067 | Landschappelijk geheel

Rammelaars

Olmen (Balen), Kwaadmechelen (Ham), Meerhout (Meerhout)
Dit gebied, gelegen in de zuidelijke Kempen, op de grens van de provincies Limburg en Antwerpen wordt begrensd door het kanaal Dessel – Kwaadmechelen het Albertkanaal. Het kleinschalige valleilandschap wordt doorsneden door de Luikse Beek die het gebied ontwatert. Het weinig uitgesproken afhellend reliëf zorgt voor een gradiënt van venige naar ijzerhoudende moerasgronden waarin turf en ijzererts ontgonnen werd. Het gebied wordt gekenmerkt door een gevarieerd coulissenlandschap dat vooral in het zuidelijk deel gaaf is bewaard. De historische percelering is in dit kleinschalig cultuurlandschap nog intact en goed herkenbaar door de typische houtkanten op de perceelsgrenzen en afwateringsgrachten loodrecht op de beken. In het noordelijk deel werden vele percelen verlaten door landbouwers en heeft de vegetatie zich spontaan ontwikkeld tot elzen- en wilgenbroekbossen.


ID: 51936 | Bouwkundig element

Bareelwachtershuisje

Gasthuisstraat 2 (Balen)
Bareelwachtershuisje, samen met het station opgericht in de periode 1878-1879, geregistreerd op het kadaster in 1879.