Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 60871 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molentjesstraat 8-10 (Kortrijk)
Typische 19de-eeuwse burgerwoning gelegen in de dorpskern van Kooigem. Volgens de kadastrale schets wordt de woning opgetrokken in 1858. Op het primitieve plan van 1835 staat op het perceel een langgestrekt, dwars op de straat ingeplant volume met T-vormige plattegrond, in de kadastrale leggers vermeld als huis. Ten oosten staat een kleiner volume (vermoedelijk nutsgebouwtje). Beide volumes worden behouden bij de bouw van de nieuwe woning tussen de bestaande vleugels.


ID: 61072 | Bouwkundig element

Goed te Tollenaers

Preshoekstraat 180 (Kortrijk)
Historische hoeve, het "Goed ter Tollenaers" (zie naambord erfoprit), centrum van het gelijknamige leen afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. De oudste vermelding gaat terug tot 1365, wanneer Jan de Tolnaere eigenaar was. Tot 1585 bleef het leen en de hoeve in handen van de familie de Tolnaere. Daarna werd het goed aangekocht door Alard de Fourmentrou, een handelaar. De hoeve bleef eigendom van de familie tot 1669. In de 18de eeuw was de hoeve in het bezit van Jean-Baptiste de Ghellinck, "burgemeester" van Kortijk.


ID: 61036 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Rollegem

Schepenhuisstraat 53, 61 (Kortrijk)
Het kasteel van Rollegem werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw door de Franse industrieel Clarysse als maison de campagne. Het landhuis wordt omgeven door een park, langs de straatzijde afgesloten door een hek. Imposant landhuis met neoclassicistische en neobarokke inslag. Verfraaiingsfase in neogotische stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw, zie hoektorentjes, wintertuin en conciërgerie. Ten noordwesten, nutsgebouwtje oorspronkelijk verbonden met huis door muurtje waarvoor grot.


ID: 60819 | Bouwkundig element

Rattenkasteel

Wittestraat 2 (Kortrijk)
Het Rattenkasteel is een 18de-eeuws landhuis omgeven door een walgracht. De paardenstal van 1928 werd omgebouwd tot feestzaal.


ID: 60831 | Bouwkundig element

Heerlijkheid van Heule

Zeger van Heulestraat 53-55 (Kortrijk)
De historische hoeve is vanouds het centrum van de vrij aanzienlijke heerlijkheid van Heule en tevens dorpsheerlijkheid. Lange noordoostelijke erfoprit, aangeduid door eiken en in het begin gemarkeerd door kapelletje. Ten noorden van de hoeve ligt de huisweide en ten westen het voormalig opperhof. De hoeve heeft een semigesloten opstelling en wordt volledig omwald. Lage bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en bekiezeld erf. Ten noorden, boerenhuis in kern teruggaand tot 1722.


ID: 60434 | Bouwkundig element

Remise In den Olifant

Zwevegemsestraat 31 (Kortrijk)
Beeldbepalend pand met langgestrekte witbepleisterde lijstgevel. Horizontale gevelbelijning door de schijnvoegen, de doorgetrokken onderdorpels en de druiplijst. Twee gekasseide koetsdoorgangen die moesten zorgen voor het vlot in- en uitrijden van paarden en koetsen.


ID: 39923 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 18de eeuw

Jozef Van Hovestraat 90-92 (Kraainem)
Aan de straat gelegen, momenteel in twee delen gesplitste hoeve in traditionele bak- en zandsteenstijl, de oudste delen minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 17584 | Bouwkundig element

Herenhuis

Bazelstraat 1 (Kruibeke)
Alleenstaand burgerhuis met door ijzeren hek afgesloten beboomde voortuin; zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met vorstkam. Paardenstallen in neotraditionele stijl, met trapgevelbekroning en rondbogige muuropeningen.


ID: 17664 | Bouwkundig element

Hof ter Elst

Oude kerkstraat 5 (Kruibeke)
Omwalde hoeve op de plaats van een ridderlijk kasteel, reeds gekend in 1320, en zijn naam ontlenend aan de begroeiing van de plaats namelijk elzenkreupelhout.


ID: 17740 | Bouwkundig element

Pleinbeluik Jongeshof of Poepeshof

Vissersstraat 15-25 (Kruibeke)
Pleinbeluik bestaande uit zes woonhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder doorlopend zadeldak. Toegang van één travee met houten laaderker om de mout naar boven te trekken.