Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

870 resultaten


ID: 33434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein landhuis De Rode Poort

Appensvoordestraat 161 (Lievegem)
Landhuis, gelegen in een mooie tuin met vijver en in de omgeving van het huis een oude Japanse notenboom. Volgens de huidige eigenaar, bewaarde geveltekening en tuinontwerp van jonker G.P.E. Odemaer uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuin toegankelijk via ijzeren hek tussen bepleisterde en blauw-wit geschilderde hekpijlers.


ID: 33623 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Eclectisch herenhuis met siertuin

Dekenijstraat 7 (Lievegem)
Het eclectische herenhuis werd in 1922 gebouwd op de plaats van de voormalige brouwerswoning van brouwerij Galens. Achter de woning strekt zich een siertuin aangelegd in landschappelijke stijl uit. In de tuin bevinden zich nog het voormalig koetshuis met paardenstallen en het mouterijgebouw.


ID: 33319 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Weststraat 37 (Lievegem)
Brouwershuis van brouwerij Standaert, vermoedelijk opgericht begin 19de eeuw op de plaats van een bestaand hoevetje. Huidig herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in deels ommuurde tuin met ingewerkte fraaie ijzeren hekken en links dito toegangshek aan overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Oude druivenserre tegen linker muur achteraan en aangelegde tuin met merkwaardige bomen.


ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met tuin

Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.


ID: 300081 | Landschappelijk element

Park van Lint

Koning Albertstraat (Lint)
Het park van Lint werd kort na 1923 aangelegd in Engelse landschapsstijl rondom het in dezelfde periode gebouwde neoclassicisitsche kasteel Lindenhof.


ID: 42608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Neerhespen met tuin

Geldenakenstraat 3 (Linter)
Voormalige pastorie uit het vierde kwart van de 18de eeuw, rond 1800 omgebouwd tot landhuis; landhuis van twee bouwlagen onder schilddak omgeven door monumentale, verzonken parterretuin, herinnerend aan de klassieke 'boulingrin', omringd door terrassen en taluds met strak geschoren hagen en massieven van taxus, in 1975 aangelegd naar ontwerp van Jacques Wirtz.


ID: 70257 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Vilain met tuin

Dorpplaats 1 (Lo-Reninge)
Alleenstaand kasteel in regionale Vlaamserenaissance-stijl in kern van circa 1627 met ten noorden een beboomde tuin die door middel van een gemetste tuinmuur van de straat afgesloten wordt. Ten zuiden, lage nutsgebouwen. Het weiland dat zich ten westen en ten zuiden van het kasteel uitstrekt, bewaart resten en sporen van de vroegere vierzijdige omwalling die het geheel afsloot.


ID: 34495 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Beervelde-Dorp 44 (Lochristi)
Voormalige dokterswoning gebouwd circa 1830. Herenwoning met lichte empire-inslag, in omringende tuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak. Ten westen aan de straat palend koetshuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Bijbehorende overgroeide ijskelder in de achtertuin.


ID: 34063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Braeckman met tuin en Onze-Lieve-Vrouwkapel

Dorp-West 148, Kapelleken (Lochristi)
Eclectische villa uit 1903 van twee bouwlagen en twee traveeën, naar ontwerp van architect J. Room. Rechts in de tuin afzonderlijke vroegere conciërgewoning aangepast tot garage en achterin de tuin gebouwde rechthoekige neogotisch getinte wegkapel van onregelmatig gekapte grijze natuursteen, onder leien zadeldak, opgericht circa 1913. Siertuin met hoogstammige bomen en bewaard padenpatroon, hekken en hekpijlers.


ID: 80149 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Jan-Baptistparochie

Kerkhovensesteenweg 424 (Lommel)
In een ruime Engelse landschapstuin gelegen, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, van 1856-57, naar ontwerp van provinciaal onderarchitect Herman Jaminé.