Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

885 resultaten


ID: 134213 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wommersom

Melkwezerstraat 73-75 (Linter)
Historische site met relicten van de oude ringgracht, voorzien van een in 1895 door Jacques de T'Serclaes de Wommersom gebouwd landhuis in neotraditio­nele stijl, en een tuinpaviljoen in een gelijkaardige stijl. Op het domein van Wommersom bevindt zich eveneens een in 1862 gerealiseerde gesloten hoeve met monumentale poorttoren. De gebouwen worden omgeven door een landschappelijk park van 3 hectare 39 are, aangelegd in 1900-1914.


ID: 34499 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Pierre Agie de Selsaeten, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek. De keldergangen van het voormalige kasteel zijn bewaard en bevatten muurschilderingen naar ontwerp van Roger Raveel.


ID: 300425 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3 (Lochristi)
In 1873 door Louis Fuchs voor de Graven de Kerchove de Denterghem ontworpen kasteelpark in laat landschappelijke stijl.


ID: 34142 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Te Speurdonk

Busstraat 5 (Lochristi)
Lange dreef met twee dubbele rijen eiken noordwaarts leidend vanaf de Busstraat tot aan de omgrachte site. Het monumentaal ijzeren toegangshek aan vier natuurstenen hekpijlers werd circa 1980 naar hier overgebracht. Voormalig bijgebouw van het kasteel namelijk hovenierswoning, remise, paardenstallen en koetshuis, waarschijnlijk uit begin 19de eeuw en voormalige kapel, als tuinpaviljoen gebouwd circa 1860. Park aangelegd in landschappelijke stijl, met deels ommuurde moestuin. Dreef tussen het kasteeldomein en Windgat.


ID: 34042 | Bouwkundig element

Gloriëtte

Dorp-Oost 21 (Lochristi)
Aan de straat palende kleine gloriëtte, voorheen naast het toegangshek van een heden gesloopt herenhuis van bloemisterij P. De Schryver, thans alleenstaand op een parking van een warenhuis.


ID: 34191 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Zaffelare-Dorp 17 (Lochristi)
Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, gebouwd in 1848, met neoclassicistische inslag.


ID: 18103 | Bouwkundig element

Tuinhuis

Doorndonkeindeken 11 (Lokeren)
Soort tuinhuis, temidden van een bloemenveld. Rechthoekig gebouwtje van één + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met brede overstek en windveren.


ID: 217079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa ter Beuken met park

Groendreef 8 (Lokeren)
De Villa is een kwalitatief en goed bewaard voorbeeld van een vrijstaande landelijke villa met omliggend park, gebouwd in 1914 naar ontwerp van de Gentse architect Prosper Alfred Buyck en rijkelijk ingericht onder begeleiding van de Brusselse decorateur-interieurarchitect G.F. Bage. De imposante villa is achterin gelegen in een afgesloten parkdomein in landschappelijke stijl, waarvan de aanleg van het park teruggaat tot de tweede helft van de 19de eeuw. In het park bevinden zich onder andere een betonnen brug in art-decostijl, gietijzeren bruggetjes, restanten van een ijskelder en een conciërgewoning.


ID: 217111 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verloren Bos

Nijverheidstraat 17 (Lokeren)
Eclectisch landhuis en omgevend park met ingrijpend gerenoveerd koetshuis, gebouwd omstreeks 1899-1900 naar ontwerp van de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters in opdracht van industrieel Gonzales. Het eclectische landhuis sluit stilistisch aan bij de cottagestijl en vertoont eveneens invloeden van art nouveau, die voornamelijk in het interieur bewaard zijn.


ID: 130030 | Landschappelijk element

Lindenprieel in tuin De Hagewinde

Torenstraat 15 (Lokeren)
Het gewezen St. Benedictusgesticht is vandaag De Hagewinde, een instelling voor gehandicapte kinderen. De tuinen en speelplaatsen tellen nog relicten van de oorspronkelijke groenaanleg. Het lindenprieel vormt een waardevol onderdeel van het plantenassortiment en een mooi voorbeeld van traditioneel onderhouden beplantingen.